"NA NAŠU GRANICU SU DOVUKLI 120.000 VOJNIKA!" Lukašenko otkrio planove Kijeva!
Foto: EPA/SERGEI GAPON / POOL

On je dodao i da ukrajinski dronovi jako često narušavaju belorusku državnu granicu na jugoistoku zemlje.

"Stalno narušavaju jugoistočni deo naše granice. Upozoravali smo ih, naravno, naša PVO to vidi, mi smo obarali mete, ali ovo je već invazija na našu teritoriju", rekao je on.

Lukašenko je otkrio i da je Kijev na granici stacionirao 120.000 vojnika. Minsk je, kako kaže, iz tog razloga duž cele svoje granice rasporedio snage.

Raketni sistemi "Iskander" su spremni za napade nuklearnim bojevim glavama i Minsk će odgovoriti, ako za tim bude bilo potrebe, naglasio je beloruski lider.

Nećemo pucati u leđa Rusima, mi smo saveznici

Predsednik Belorusije je ponovio da je Rusija saveznik Belorusije, da Minsk neće izdati Moskvu i da Rusija stoga ne treba da očekuje da će joj odatle doći problemi. Belorusija neće pucati u leđa Rusiji, naglasio je on.

"Belorusi su uvek bili pouzdani ljudi. Nas na Zapadu i Ukrajinci prekoravaju: 'Vi pomažete Rusiji'. A što mi ne bi trebalo da pomažemo Rusiji? Mi smo (sa novinarkom Olgom Skabejevom) posetili preduzeće gde se proizvodi municija, i ona je videla municiju, rakete koje mi isporučujemo Rusiji. Mi ništa ne krijemo. Rat je u toku, naš saveznik ratuje", poručio je beloruski lider. 

SAD žele sukob Rusije i Evrope, ali ni Rusima, ni Ukrajincima, ni Belorusima on nije potreban

S druge strane, kako kaže, plan Amerikanaca u svemu tome je da se izazove sukob Evrope i Rusije, a da se oni onda "na istoku obračunaju sa Kinezima". 

Predsednik Belorusije je ocenio da je najbolje da se sedne za pregovarački sto i pregovara.

"Potrebno je sesti za pregovarački sto i diskutovati o pitanjima. Hajde da sednemo za sto i da završimo ovu tuču - ona nije potrebna ni ukrajinskom narodu, ni građanima Rusije, ni Belorusima... Treba sesti za pregovarački sto. Odmah se postavlja pitanje od čega početi. Pravilno bi bilo početi od onoga na čemu smo završili u Istanbulu", poručio je Lukašenko.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading