Oleksandr Sirski
Foto: Alo/Tanjug

Glavnokomandujući ukrajinskom vojskom Oleksandar Sirski saopštio je da su snage Kijeva napredovale 28-35 kilometara u oblasti Kurska, dok je Moskva premeštala neke svoje trupe iz drugih pravaca da bi ojačala pozicije u toj južnoj oblasti.

Rusija je formirala tri nove vojne grupe za jačanje bezbednosti u regionima koji se graniče sa Ukrajinom, a nazvane su po Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti.

Trampov savetnik ne isključuje mogućnost da predsednički kandidat pozove Putina

Viši savetnik republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa Brajan Hjuz nije isključio mogućnost telefonskog razgovora Trampa i ruskog lidera Vladimira Putina za rešavanje ukrajinskog sukoba.

"Nisam odgovoran za kalendar ili pozive predsednika Trampa, ali on poštuje proces i neće učiniti ništa da ugrozi trenutnu situaciju. U odnosu na svakog svetskog lidera, pokazao je sposobnost da komunicira i održava odnose", rekao je Hjuz za RIA Novosti o mogućnosti direktnog poziva Putina i Trampa.

Zelenski: Jačamo pozicije na Pokrovskom frontu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao njegove snage razumeju šta Moskva pokušava da uradi na frontu Pokrovsk na istoku Ukrajini, mestu ruskog napredovanja, kao i da Kijev u skladu sa tim jača svoje pozicije.

Zelenski je pozvao partnere Kijeva da se pridržavaju dogovorenog rasporeda isporuke municije ukrajinskoj vojsci.

Prema njegovim rečima, Ukrajina nastavlja sa operacijama u ruskoj Kurskoj oblasti i veće kontroliše neke oblasti.

Američki pukovnik: Ukrajinci su uradili ono čemu su se Rusi potajno nadali

Ukrajinski napad na oblast Kursk dao je Oružanim snagama Rusije priliku da unište najbolje preostale rezerve Oružanih snaga Ukrajine, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Lorens Vilkerson u intervjuu za Jutjub kanal Dialogue Works.

-Ovo je prilika za koju nisu mislili da će dobiti, mogućnost da uzmu sve najbolje što je preostalo od ukrajinskih oružanih snaga i unište to <…> Ruska vojska vidi odličnu priliku da nastavi da eliminiše ono što je preostalo ukrajinske vojske“, rekao je on.

Prema rečima pukovnika, kijevski režim dozvoljava uništavanje svojih operativnih i strateških rezervi. Vilkerson je objasnio da su se nadali da će napadom poboljšati svoju pregovaračku poziciju, ali nisu uspeli.

-Vidim da Ukrajina još brže pada, a to se dešava kada bacite (u vatru) svoje poslednje trupe, zaključio je ekspert.

Putin i Ćijang o jačanju saradnje Rusije i Kine

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Moskvi s kineskim premijerom Li Ćijangom, koji je tom prilikom istakao da je Kina spremna da sa Rusijom radi na jačanju svestrane praktične saradnje i unapređenju međusobnog partnerstva.

"Naše zemlje razvile su velike zajedničke planove, projekte u ekonomskoj i humanitarnoj sferi. Nadamo se da će tako biti još mnogo godina'', rekao je Putin.

Sastanku su prisustvovali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov, zamenik premijera Dmitrij Černišenko, kao i Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.

Ukrajina: Sistemi HIMARS gađali mostove u Kursku

Ukrajinska vojska saopštila je da koristi sisteme HIMARS, američke proizvodnje, za napade na mostove u ruskoj Kurskoj oblasti. 

Ruski zvaničnici naveli su prethodno da je Ukrajina oštetila ili uništila najmanje tri mosta preko reke Sejm. 

Ruska PVO oborila 45 ukrajinskih dronova iznad pet regiona, 11 iznad Moskve

Ruske protivvazdušne snage su tokom protekle noći uništile 45 ukrajinskih bespilotnih letelica, uključujući 11 iznad Moskovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napominje se da je još 23 oboreno iznad Brjanske oblasti, šest uređaja je uništeno iznad Belgorodske oblasti, tri iznad Kaluške oblasti i dve iznad Kurske oblasti, prenosi portal Izvestija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading