Kursk
Foto: AP/Foto:AP

Moskva je ranije optužila SAD i druge zapadne zemlje da su Kijevu omogućile da udari duboko unutar Rusije i gađa civile, kao i da je učešće u napadu uzela američka privatna vojna kompanija, što potvrđuje umešanost Sjedinjenih Američkih Država u sukob u Ukrajini.

"Prema dostupnim informacijama, operacija Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti pripremana je uz učešće američkih, britanskih i poljskih bezbednosnih agencija", navodi se u saopštenju SVR-a koje je objavila "Izvestija" u sredu.

Prema SVR-u, ukrajinske jedinice koje su učestvovale u operaciji ranije ovog meseca, prošle su obuku u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

"Vojni savetnici iz NATO zemalja pomažu u koordinaciji napadačkih jedinica i u ukrajinskoj upotrebi zapadnog oružja", navodi agencija.

Kursk

Foto:AP

 

 

Dodaje se da je NATO Kijevu dostavljao satelitske podatke o kretanju ruskih trupa.

Napad na spomenutu rusku regiju, Ukrajina je pokrenula 6. avgusta, kada su kijevske trupe napale granične prelaze i potom zauzele više sela, kao i Sudžu, pogranični grad sa populacijom od 5.000 ljudi.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski izjavio je u nedelju da Kijev namerava da uspostavi "tampon zonu" na ruskom tlu. 

Prema pisanju "Tajmsa", neki od boraca koji učestvuju u operaciji prošli su borbenu obuku u Velikoj Britaniji.

Ukrajinski vojnici su u Kurskoj oblasti koristili su oružje koje je obezbedio Zapad, uključujući oklopna vozila američke proizvodnje "strajker" i nemačke "mardere", a pojedino zapadno oružje ubrzo je uništila vojska Ruske Federacije.   

Moskva je organizovala evakuaciju civila iz pogođenih područja i rasporedila dodatne snage za odbijanje neprijatelja.

Prema poslednjoj depeši ruskog Ministarstva odbrane, Kijev je u Kurskoj oblasti samo u utorak izgubio oko 350 vojnika i 25 oklopnih vozila.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading