Logori u Ukrajini
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin

Stravični kompleksi za mučenje kojima su se služili zapovednici ruske vojske kako bi prisilili građane da se bore i umru na ratištu u Ukrajini u okviru ‘specijalne vojne operacije‘, otkriveni su u novom su medijskom istraživanju.

Nezavisna ruska medijska kuća Astra otkrila je ono što je opisala kao "podrume za mučenje", u kojima su vojnici, kako javlja Astra uz objavu videa, vezani lisicama, premlaćivani i terani u rat.

U jednoj uništenoj zgradi na području štaba 272. motorizovane brigade, u regiji Nižnji Novgorod, muškarci su nezakonito bili zatvoreni i podvrgnuti gnusnom nasilju, prenosi Dejli mejl (Daily Mail).

Šokantan snimak prikazuje unutrašnjost kompleksa, zajedno s još jednom lokacijom u Ukrajini pod ruskom okupacijom, gde se vide zatvorenici šćućureni u krevetu s lisicama na rukama. Zvanično, nijedan od ovih kompleksa ne postoji, ali oni su osmišljeni da slome volju svakog od zatvorenika i prisili ih se da prihvate da budu poslati u borbu.

"U Nižnjem Novgorodu, muškarci su držani pod nadzorom pripadnika vojne policije danima bez vode, hrane i toaleta. Tretiraju ih kao stoku, pod nadzorom nemilosrdnog kapetana Bogdana Romanova ", navodi se u izveštaju ruskog medija.

Logori u Ukrajini

Foto: Printskrin

 

 

Zatvorenicima je često, dodaje se, onemogućen lekarski pregled ili operacija, iako su mnogi ranjeni.

"Jedan vojnik čak je držan tamo iako je ostao bez noge. Najmanje trojici zatvorenika policijskom palicom su slomljena rebra pa su vraćeni na front", navodi Astra.

DRUGI LOGOR U DONJECKU

U drugom "koncentracionom logoru" u regiji Donjeck, na području pod ruskom okupacijom, "pokretna traka za mučenje" nalazi se u napuštenom rudniku "Petrovska", stoji u izvještaju. Među zatvorenicima su i vojnici koji su odbili učestvovati u ruskim napadima tzv. ljudskih talasa na frontu. Drugi su zadržani jer su pokušali da pobegnu ili zbog drugih navodnih prestupa. Rudnik "Petrovska" je navodno i lokacija gde se zlostavljaju ili istrebljuju ljudi koje se smatraju neprijateljima Rusije.

Vjeruje se da kompleks za mučenje u Donjecku nadzire Ilja Ivanov, zamenik zapovednika 5. motorizovane brigade. Njegovi zapovednici teraju svoje podređene na tzv. mesne napade tako što ih muče.

"Tamo dovode vojnike s vrećama preko glave. Ne daju hranu. Daju vam vrećicu ako želite ići na WC. Kada su me zarobili, objesili su nas lancima za ruke i noge na plafon", rekao je jedan bivši zatvorenik.

 

 

OVO JE I UNOSAN BIZNIS

Ovaj kompleks koriste i zapovednici štabova za regrutaciju za novac, navodi Astra.

U zatvoru se, naime, odvija prevara, odnosno uzimanje plate od ruske vojske i naknada za zastrašene muškarce u tamnicama, tvrdi aktivista za ljudska prava iz Donjecka Maksim Vedoprav. On kaže da je prvo što urade ljudima koje zarobe kada ih dovedu u podrum, jeste da im oduzimaju platne kartice ili ih nateraju da prepišu punomoć za isplate fiktivnim osobama.

"Upucaš čoveka u noge - dobiješ tri miliona rubalja (25.500 funti) za ranjavanje. Napišu punomoć za svoje ljude. Čovjek umre - za mrtve dobijate 6 milona rubalja (51.000 funti). Dok čovek služi, a zapravo sedi u tom podrumu/ćeliji, oni dobijaju njegovu platu, 200.000 rubalja (1.700 funti) svaki mesec", precizira ovaj aktivista.

(Daily Mail)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading