PUTIN SPREMA NOVI BAHMUT Briljantan vojni potez se pretvara u smrtonosnu zamku za Ukrajince
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je odlučan odgovor na prvu invaziju na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata.

Ali do sada je odgovor bio usmeren na obuzdavanje upada, a ne na potiskivanje Ukrajinaca sa ruske teritorije, pa se postavlja pitanje – na šta je iscrpljena ruska armija spremna da rizikuje da protera Ukrajince, ili još važnije – da li je sposobna da uradi to?

Iznenadna invazija na Kursk razotkrila je obaveštajni haos u ruskoj vojsci, kao i nedostatak rezervi. Brzi dobici Ukrajine okrenuli su i globalnu percepciju rata – dok se pre nekoliko meseci činilo da Rusi polako, ali nezaustavljivo koračaju ka pobedi, sada su se stvari promenile.

Ali iz ruske perspektive, upad u Kijev je takođe stvorio priliku za Kremlj da ubrza iscrpljivanje ionako oslabljenih ukrajinskih snaga, postigne dobitke u drugim oblastima fronta i pretvori kratkoročnu političku pobedu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u strateški poraz, barem prema ruskim vojnim analitičarima.

Vladimir Zelenski

EPA/EFE

 

Briljantan vojni potez pretvara se u zamku?

Nakon što je prvobitno opisana kao briljantan vojni potez, operacija Kursk bi mogla da bude zamka za ukrajinsku vojsku, piše Njujork tajms.

„Invazija na Kursk je samo proširila i produžila rat na iscrpljivanje, u kojem Rusija uživa prednost u resursima“, rekao je za Njujork tajms Vasilij Kašin, politikolog na Moskovskoj državnoj visokoj školi ekonomije.

Bitka u ruskim pograničnim regionima je još uvek u ranoj fazi, a Ukrajina bi mogla da rasporedi dodatne rezerve ili pokrene još jedan iznenadni napad koji bi mogao označiti prekretnicu u ratu.

Kako su ukrajinske snage napredovale, video snimci grupa ruskih regruta i graničara koji se predaju šokirali su mnoge u Rusiji, potresajući Putinov narativ da se rat u Ukrajini vodi daleko od granica Rusije i da ga vode dobro plaćeni, odlučni dobrovoljci.

„Invazija na Kursk je svakako udar na reputaciju Kremlja“, napisala je Tatjana Stanovaja, ruski politikolog, na X-u. Ali malo je verovatno da će to izazvati značajan porast društvenog ili političkog nezadovoljstva među stanovništvom i da će dovesti do pobune elite“, dodala je ona.

Kursk

Foto:AP

 

Sprema se novi Bahmut

Zvaničnici u Pokrovsku kažu da evakuišu stanovništvo.

"Ruske snage se kreću ka periferiji Pokrovskog. Vidimo - to nije tajna", rekla je Katerina Janžula, šefica za odnose sa javnošću u vojnoj upravi Pokrovsko, dodajući da je sudbina grada neizvesna.

„Možda će se situacija tamo nekako promeniti – nadamo se da će se neprijatelj zaustaviti negde na prilazima Pokrovsku, da će ga naše trupe odbiti“, dodala je ona.

Komandant ukrajinskih snaga Oleksandr Sirski potvrdio je da se oko Pokrovska vode „teške borbe”.

Ukrajinski generalštab objavio je na Fejsbuku da su ruske snage pokušale da napadnu njihove položaje 45 puta u poslednja 24 sata.

Mape pokazuju kako se ruske snage približavaju selima Hrodivka, Krasni Jar i Novohrodivka, istočno od Pokrovska – što bi moglo značiti da je ruski prodor neminovan, kažu analitičari.

Gradske vlasti pozivaju stanovnike da napuste ovo područje. Od oko 86.000 stanovnika pre ruske invazije, ostalo je oko 53.000 ljudi, a svakog dana odlazi do 500 ljudi, rekao je Janžula. Ako Pokrovsk padne, to će biti najveći grad koji su Rusi zauzeli od Bahmuta.

Gubitak Pokrovska, logističkog čvorišta na raskrsnici dva glavna puta u istočnoj Ukrajini, otvorio bi vrata daljem ruskom napredovanju u važnom istočnom regionu, koji je dugo bio u fokusu ofanzivnih napora ruske vojske.

(Index)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading