Rat u Ukrajini
Foto: Shutterstock/Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinskim snagama jasan ruski plan na frontu Pokrovsk, kao i da će zato jačati svoje pozicije u tom pravcu. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je Ukrajina tajno planirala upad u rusku Kursku oblast, kao i da ih nije konsultovala.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Ukrajina kaže da je koristila bombu američke proizvodnje da pogodi metu u Kursku

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je koristilo bombu GBU-39 američke proizvodnje za napad na komandno mesto ruskog voda u Kurskom regionu u Rusiji.

Saveznici Kijeva, uključujući Sjedinjene Države, isporučuju oružje ukrajinskim snagama, ali su nametnuli ograničenja na to kako i kada se ono može koristiti unutar Rusije, zbog zabrinutosti da bi takvi udari mogli da izazovu odmazdu Rusije koja uvlači zemlje NATO-a u ukrajinsko-ruski rat.

Napadnuta ruska luka

Oružane snage Ukrajine (AFU) napale su jednu od najvećih putničkih luka u Rusiji, Kavkaz u Krasnodarskom kraju.

Trenutak eksplozije zabeležen je na video snimku, snimak objavljuje Maš na svom Telegram kanalu.

Zelenski: Vraćamo rat tamo odakle je došao

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ističe da je operacija u Kurskoj oblasti Ruske Federacije apsolutno fer.

Naglasio je da na upadom u Kursku oblast Ukrajina šalje rat tamo odakle ga je Rusija donela.

- Slanjem rata tamo gde odakle ga je Rusija dovela u naše zemlju, šaljemo je kući, to je apsolutno pravedno, ali je i veoma efikasno - rekao je Zelenski koji se vratio iz posete pograničnoj Sumskoj oblasti.

Generalštab Ukrajine: I dalje najviše borbi na Pokrovskom pravcu

Ruske trupe su od početka dana izvele 78 napada na Odbrambene snage Ukrajine, a do ovog trenutka borbe se nastavljaju u četiri pravca, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Neprijatelj ne zaustavlja svoje pokušaje da napreduje duboko u teritoriju Ukrajine, odbrambene snage zadržavaju osvajače, nanoseći im značajne gubitke", saopštio je Generalštab.

Napominje se da ruska vojska nastavlja da najaktivnije deluje na Pokrovskom pravcu, gde je već izvela oko 40 odsto svih vojnih sukoba na teritoriji Ukrajine.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izvestio je predsednika Ukrajine o preuzimanju kontrole nad još jednim naseljenim mestom u Kurskoj oblasti.

Požar u objektu ruskog Ministarstva odbrane u Volgogrdskoj oblasti nakon napada drona

Ruski PVO odbio je napad ukrajinskih bespilotnih letelica na teritoriji Volgogradske oblasti, većina dronova je uništena, a zbog pada jednog oborenog drona izbio je požar na vojnom objektu, saopštio je guverner regiona Andrej Bočarov.

On je u objavi na Telegramu dodao da je napad bio u reonu Marinovka i da je zbog pada bespilotnih letelica izbio požar na objektu ruskog Ministarstva odbrane, ali nije precizirao o kom je objektu reč.

 

 

"Vatrogasno-spasilačke službe su odmah počele sa gašenjem požara na teritoriji objekta Ministarstva odbrane", saopštio je Bočarov.

 

 

U rejonu sela Marinovka nalazi se ruska vojna vazduhoplovna baza, prenosi RIA Novosti.

RUSI NAPREDUJU NA FRONTU Zauzeli još jedno bitno uporište

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad naseljem Meževo u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Meževo je naselje šest kilometara južno od Progresa, a ruske jedinice se sistematski kreću u ovom pravcu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading