SAD POZIVAJU NA HITNU EVAKUACIJU: Napustite Ukrajinu odmah! Očekuje se ozbiljan napad Rusije
Foto: AP/AP Photo/LIBKOS, File

Vlasti Dimitrova, grada na teritoriji Donjecke Republike koja je još pod kontrolom Ukrajine, pozvale sve njegove stanovnike da – zbog uspešnog napredovanja Oružanih snaga Rusije koja je od njega udaljena samo četiri kilometra – da se evakuišu do kraja ove nedelje.


Ukrajina mu je promenila ime u Mirnograd, a šef njene gradske vojne uprave Jurij Tretjak rekao je:


„Činimo sve što možemo da evakuišemo ljude do kraja ove nedelje. Oni koji su pre nedelju dana oklevali, sada uglavnom masovno odlaze“.

Njegova zamenica Tatjana Sitnik rekla je da su dva dela Dimitrova već zatvorena za ulazak bilo koga spolja.

Kijevski režim je naložio evakuaciju stanovnika još dva grada DNR pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. Pokrovska (Krasnoarmejska) i Selidova kojima su se Rusi takođe primakli na manje od 10 kilometara.

„Evakuacione ideje“ nemaju, međutim, samo u Kijevu, Dimitrovu i Krasnoarmejsku.


Američka ambasada u Kijevu izdala je „hitno saopštenje“:

„Stejt departman raspolaže podacima da će Rusija narednih dana pojačavati udare po civilnoj infrastrukturi Ukrajine i njenim vladinim objektima. Zato pozivamo sve državljane SAD da odmah napuste Ukrajinu i da za to koriste, ako je bezbedan, kopneni transport“.

Ovo je prebacivanje „loptice“ na rusku stranu. Tipično američko.

A što je Pentagon (plus odgovarajuće strukture u Londonu i Varšavi) pomogao Ukrajinvima da prodru u Kursku oblast – o tome ni reč.
Ni reč ni povodom ukrajinskog pokušaja prošle noći da pogode rusku atomsku centralu kod Kurska – ni o tome, naravno, ništa.

Vašington namerno ćuti i o činjenici da su Rusi probili ukrajinske odbrambene linije jugoistočno od Kupjanska i da su pred zauzimanjem Grodovke i Novogrodovke preko kojih se opasno primiču Krasnoarmejsku (Pokrovsku) i Dimitrovu (Mirnogradu).

(Fakti)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading