ukrajnski aerodrom
Foto: Printscreen/Printskrin

Moskva tvrdi da su ukrajinske snage dronom pokupale da napadnu nuklearku Kursk. Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je oborilo 14 od 16 bespilotnih letelica.

Indijski premijer Narendra Modi poželeo je, tokom posete Kijevu, prosperitet i mir Ukrajini.

SAD uvele sankcije za još 400 kompanija koje posluju sa Moskvom, uglavnom ruskim i kineskim.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Peter Sijarto optužio Poljsku za tajnu trgovinu sa Rusijom

Ministar spoljnih poslova Mađarske Petar Sijarto je optužio Poljsku za tajnu trgovinu sa Rusijom, napomenuvši da je prošle godine trgovina Varšave sa Moskvom iznosila šest milijardi evra, uključujući kupovine velikih količina ruskih đubriva i prodaju farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda.

''Naša braća Poljaci tiho rade istu stvar, tako da ne bi trebalo da nas kritikuju što smo otvoreni i iskreni po ovom pitanju", rekao je Sijarto na festivalu Tranzit.

Mađarski ministar je takođe kritikovao reakciju Evropske unije na eksploziju gasovoda Severni tok, nazvavši je činom "državnog terorizma" ukoliko je država zaista umešana.

Sijarto je napomenuo da svaki odgovor treba da bude proporcionalan težini takvog napada.

Amerikanci ne dele tajne: Abramsi u Ukrajini bez unapređenog oklopa

Ukrajinski vojnici prinuđeni su da sami ojačavaju američke tenkove „abrams“ jer im ih je Vašington isporučio bez unapređenog oklopa, piše „Biznis insajder“.

„Ukrajinci ojačavaju zaštitu ‘abramsa’ … isporučuju ih bez unapređenog oklopa“, navodi se u članku.

Upozorenje Kijevu iz Nemačke: Od operacije u Kursku nema strateške koristi

Od upada ukrajinske vojske u rusku Kursku oblast nema strateške koristi, izjavio je nemački vojni strateg Hendrig Remel.

Kako je rekao, Rusija zbog upada Ukrajinaca u Kursku oblast nije izvela ni jednu borbenu jedinicu iz zone specijalne operacije.

- Oni i dalje drže sve u svojim rukama, pritisak na Donbas je i dalje tu. Vojno-strateška korist od napada na Kursku oblast, iz tog ugla, je praktično nepostojeća, rekao je Remel.

Zelenski potpisao zakon 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon o zabrani delovanja u Ukrajini verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom, objavljeno je na sajtu Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine.

Zelenski je odlikovao Trudoa Ordenom slobode

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odlikovao je Ordenom slobode premijera Kanade Džastina Trudoa, objavljeno je danas na sajtu ukrajinskog predsednika.

"Trudo je odlikovan za izuzetne lične zasluge u jačanju ukrajinsko-kanadske međuvladine saradnje, podršku državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu. Ukrajinska zastava podignuta je nad gradskom većnicom glavnog grada Kanade na Dan državne zastave Ukrajine.

Mađarska policija: Juče iz Ukrajine stiglo gotovo 24.000 izbeglica

Gotovo 24.000 izbeglica stiglo je juče u Mađarsku iz Ukrajine, saopštila je mađarska policija.

Na ukrajinsko-mađarskoj granici juče su registrovana 8.032 Ukrajinca koji su ušli u Mađarsku, dok se 15.787 osoba na rumunsko-mađarskoj granici izjasnilo da stiže iz Ukrajine, što je ukupno najveći broj registrovanih izbeglica u poslednjih sedam dana.

Moskva: Napad ukrajinskih dronova na Voronješku oblast

Dve osobe povređene su noćas u napadu ukrajinskih dronova u ruskoj Voronješkoj oblasti, a oko 200 ljudi je evakuisano iz jednog sela, izjavio je gubernator oblasti Aleksandar Gusev.

Predsednik Poljske doputovao u posetu Kijevu

Predsednik Poljske Andžej Duda doputovao je jutros u posetu Kijevu, gde će učestvovati na svečanostima povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, saopšteno je iz kancelarije poljskog predsednika.

To je Dudina četvrta poseta Kijevu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prenosi Ukrinform.

Zelenski se oglasio na Telegramu

 

 

Pomoć Letonije Kijevu u 2024. dostići će 112 miliona evra

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da će vojna pomoć Letonije Kijevu ove godine iznositi oko 112 miliona evra.

Umerov je, u saopštenju izdatom nakon što se sastao sa delegacijom letonskih zvaničnika, takođe rekao da će Letonija obezbediti Ukrajini nekoliko hiljada dronova za borbu protiv ruskih snaga, ali nije precizirao vremenski okvir.

Dvoje poginulih u ruskom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Napad se dogodio u selu Kupijansk-Vuzlovij, na oko 16 kilometara od linije fronta, rekao je gubernator Oleh Sinjehubov na Telegramu.

Sinjehubov nije precizirao koje oružje je korišćeno u napadu.

Uništeno 20 tenkova

Skoro 20 tenkova "abrams" od 31 koliko je isporučeno ukrajinskoj vojsci već je uništeno, piše "Militari voč". Svi su uništeni u poslednjih šest meseci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Beba

24.08.2024 20:07

Slusam Zelenskog kako slavi i mlati gluposti kako su Rusi zapoceli rat, a zaboravlja da su rat zapoceli bass oni u Donjecku pre 10 god