SVET U ŠOKU! Ruska vojska pokrenula tajni napad na nezaštićenu Ukrajinu!
Printscreen

Počelo je 6. avgusta uz opštu histeriju. U kombinovanom napadu T-64BV, T-72, Leopard 2 A4, A5, BVP Bredli M2 ODS, Marder A3 krenuli su žestoko, i udarili na usnule graničare FSB-a, regrute, rezerviste koji nisu bili spremni da izdže siloviti napad.


Iza “teške konjice” išla je motorizovana pešadija u MRAP-ovima, oklopnim transporterima, borbenim vozilima točkašima koji su se iz glavnine snaga razdvajali i bočno kretali u više pravaca, prilazili iza leđa ruskim vojnicima i opkoljavali ih.

Nakon predaje teritorije, usledilo je slikanje i snimanje dok su ukrajinske snage zauzimale sela, što je izazvalo haotične situacije. Već prvog dana prodor na rusku teritoriju dostigao je dubinu od 10 kilometara.

Tokom narednih deset dana, taj prostor se proširio na gotovo 40 kilometara u dubinu i oko 65-70 kilometara u širinu.
Ukrajinska ofanziva trajala je skoro 14 dana pre nego što je zaustavljena. Iako su ukrajinske snage nastavile sa manjim taktičkim pomeranjima, situacija se stabilizovala.

To je izazvalo nezadovoljstvo kod rusofila koji su ranije slavili rusku vojsku, a sada ih nazivaju „nesposobnim“, „pijanim“ i „lenjim“. Ipak, ruske snage su se konsolidovale i započele operaciju čiji je cilj zaustaviti napredovanje ukrajinskih jedinica i izazvati šok napadima iz zasede.

Neki zapadni analitičari sada smatraju da bi Rusija mogla ovu lošu situaciju preokrenuti u svoju korist.

I sada pojedine analize onih koji nisu nimalo naklonjeni Rusiji ukazuju sledeće:

Da ukrajinska armija više nije u stanju da napreduje, a ruska armija ne teži trenutnom eliminisanju ili proterivanju preostalih ukrajinskih trupa, već nastavlja da koristi veliku vatrenu moć višecevnih raketnih lasera, klasičnu vučnu i samohodnu artiljeriju sa upotrebom laserski preciznih projektila Krasopolj M i M2 za iscrpljivanje ukrajinskih trupa i opreme.

Da bi Ukrajina mogla da zadrži postojeći mostobran, moraće stalno da dovlači u Kursku oblast sveže snage i time troši stratešku rezervu koja je trebala da zadržava Ruse na istoku države. Međutim, ona to ne čini, zbog čega je ruska vojska krenula već više od 10 dana u inicijativu, zauzimajući 2 do 7 sela dnevno u Donabaskoj oblasti i Kupjanskom pravcu.
Zapravo Rusi se polako primiču prvoj liniji podbrane Ukrajine iz maja 2014. godine na liniji Slavjansk-Kramatorsk zbog slabijeg otpora ukrajinske vojske.

S druge strane, u Kurskoj oblasti ukrajinska vojska i dalje ima manje taktičke uspehe zauzimajući pojedina sela ili blokirajući ih. Međutim sam Kursk je veoma daleko i faktički postao nedostižni cilj za ukrajinske snage, koje su sada uprkos taktičkim uspesima morale iz ofanzive da pređu u defanzivu.

Ukrajina je upala sa jednim ciljem, a sada se lista prioriteta promenila, gde Rusi s druge strane ne žure sa proterivanjem i ofanzivnim prodorima da bi proterali ukrajinsku vojsku sa svoje terotirije, već sa njima nastavlja igru iscrpljivanja, koju rusofilska publika u Srbiji nikako ne može da prihvati uz obilje epiteta koji se izgovaraju.
analitičari predviđaju, da će ukrajinska vojska još izvesno vreme ostati u Kurskoj oblasti gde će Kijev svoju stratešku rezervu koja prema nekim procenama broji oko 150.000 vojnika i dalje trošiti, dok će ruska vojska nastaviti napredovanje na istoku Ukrajine i do kraja septembra najverovatnije izbiti na administrativne granice Donjecke oblasti.

Ostaje i predviđanje, da će u kasnu jesen ili zimu, Ukrajina morati polako da prelazi u odsudnu odbranu, jer se resursi kao tehnički tako i ljudski, ubrzano troše.

(TV Front)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading