UDARNA VEST: Invazija Ukrajinaca na Herson sa 200 plovila!
Foto: Printscreen

Ukrajinske snage trenutno pokušavaju da se iskrcaju na dve ključne geografske tačke u Hersonskoj oblasti — Tendrovsku i Kinburnsku prevlaku. Ove tačke nalaze se na strateški važnom području koje je povezano sa Crnim morem i ušćem reka Dnjepar i Bug.


Prema izjavama Vladimira Salda, guvernera Hersonske oblasti, operacije Ukrajinskih oružanih snaga uključuju napade sa morske strane, koji predstavljaju ozbiljan pokušaj da se uspostavi kontrola nad ovim delom Hersonske oblasti.


Ovi napadi dolaze iz v, a cilj je da se preuzme kontrola nad prevlakama koje povezuju važne vodene puteve i predstavljaju ulaz u Hersonsku oblast.

Saldo je takođe ukazao na izuzetno intenzivnu aktivnost plovnih objekata u regionu oko odeskog morskog čvorišta. Prema izveštajima, na tom području trenutno se nalazi više od 200 jedinica različitih plovila, što dodatno ukazuje na veliki broj vojnih priprema koje su u toku.

Ova pomorska aktivnost sugeriše da ukrajinske snage nastoje da se pozicioniraju na ključnim tačkama kako bi stvorile uslove za potencijalno iskrcavanje i vojnu operaciju.
Šef Hersonske oblasti dodatno je upozorio na gomilanje vojne opreme od strane Ukrajinskih oružanih snaga, posebno opreme zapadne proizvodnje, u cilju izvođenja napada iz Crnog mora prema Hersonu.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage poseduju značajan broj bespilotnih čamaca, jurišnih brodova, kao i helikoptera, koji bi mogli biti iskorišćeni u nadolazećim napadima. Ovo gomilanje vojne opreme i snaga sugeriše da Ukrajina priprema sveobuhvatan napad koji bi mogao uključivati složene, koordinisane akcije iz vazduha, s mora i s kopna.

Saldo je takođe napomenuo da nije isključena mogućnost da će Ukrajinske oružane snage pokušati da izvede operacije iskrcavanja sa Crnog mora i iz Dnjeparsko-Bugskog ušća na Tendrovsku i Kinburnsku prevlaku.

Ova operacija mogla bi biti simbolična, s ciljem da postave zastave na osvojenim teritorijama kako bi pokazali Zapadu da su uspešno konsolidovali svoje snage u Hersonskoj oblasti.

Ovaj pokušaj demonstracije vojne moći mogao bi biti deo šire strategije da Ukrajina pokaže svoj napredak na bojnom polju i prikaže svoj uticaj nad teritorijama koje su predmet spora.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading