Ukrajina
Foto: AP/Matthias Schrader (STF)

On je istakao da nuklearne pretnje tiranina neće zaustaviti napade Kijeva na ruskom tlu. U govoru povodom Dana nezavisnosti Ukrajine, Zelenski je rekao: "Bolesni starac sa Crvenog trga, koji stalno preti svima crvenim tasterom, neće nam diktirati svoje crvene linije. Samo će Ukrajina određivati kako će živeti, kojim putem će krenuti i kakav izbor će napraviti. Jer to je suština nezavisnosti."

Ukrajinski vojnici nastavljaju da osvajaju teritoriju u ruskoj Kurskoj oblasti dok dugodometni dronovi bombarduju aerodrome, rafinerije nafte i skladišta municije. Zelenski je upozorio da nijedno mesto u Rusiji nije sigurno od udara Ukrajine. Dodao je: "Naš neprijatelj će saznati kakav je ukrajinski način odmazde. Dostojanstven, simetričan, dugodometan. Znaće da će pre ili kasnije ukrajinski odgovor stići do bilo kog mesta u Ruskoj Federaciji koje predstavlja opasnost po život naše države i našeg naroda."

Ministar odbrane Džon Hili istakao je da bi Velika Britanija trebalo da bude ponosna što njene vojne snage, uključujući tenkove Challenger, pomažu Ukrajini da se zaštiti i odbaci Putinove snage. Takođe, Ukrajina je ratifikovala statut Međunarodnog krivičnog suda, čime je napravljen korak ka članstvu i otvorena mogućnost za gonjenje ratnih zločina protiv Rusije.

Zelenski je takođe pohvalio ukrajinske vojnike rekavši: "Sačuvali ste i čuvate našu nezavisnost." Ukrajina je stekla nezavisnost 1991. godine nakon raspada Sovjetskog Saveza.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading