Kursk
Foto: AP/Foto:AP

Od trenutka kada su ukrajinske snage izvršile invaziju na teritoriju Rusije početkom ovog meseca, stručnjaci i drugi posmatrači su se pitali šta to može značiti iz perspektive rešavanja sukoba putem pregovora. Zapravo, to je moglo biti čak i cilj invazije.


U nedostatku zvaničnih saopštenja o ciljevima invazije, ovakve pretpostavke su se sa ukrajinske strane pojavljivale češće nego inače. Međutim, sada ne postoji nijedan znak da će transgranična agresija Kijeva okončati sukob.
Mislim da svi, uključujući naše komandovanje, misle da se to radi kako bi se okončala borbena dejstva – rekao je komandant jedinice dronova koji je pomagao u planiranju napada Oružanih snaga Ukrajine.

Ali, čini se da je, barem na kratak rok, ofanziva imala suprotan efekat. Prema izveštaju Washington Post-a od prošle subote, ukrajinska invazija na Kursku oblast Rusije, izgleda, poremetila je planirane indirektne pregovore, koji su trebali da „sklope epohalan sporazum kojim bi se okončali napadi na energetsku infrastrukturu s obe strane.“

Naime, prema pisanju lista, neki od učesnika u pregovorima, koje je trebalo da posreduje i organizuje Katar, nadali su se da će prvi sastanak kasnije dovesti do sveobuhvatnijeg sporazuma.
Kasnije su mnogi zvaničnici ruske vlade demantovali izveštaje Vašington posta i mogućnost pregovora sa neprijateljem kao takvim.

Očigledno, sada možemo da govorimo o pravim ciljevima invazije ukrajinskih oružanih snaga na Rusiju. Već posle dve i po nedelje možemo da izvučemo određene zaključke.

Jedino što je ukrajinska komanda postigla jeste narušavanje čak i potencijalnih kontakata Moskve i Kijeva. To je verovatno bio pravi cilj invazije, a ne onaj koji je naknadno izneo Vladimir Zelenski, što je više ličilo na populizam nego na pravi vojni zadatak, posebno onaj koji nije završen.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading