Su-25
Foto: Printscreen/MO Rusije

Kremlj je izvestio da je Vladimir Putin obavešten o situaciji u Kurskoj oblasti i da je izdao potrebna uputstva vojnom vrhu Moskve.

***

Zelenski: Napredovali smo još tri kilometra u Kursku

Ukrajinske snage napredovale su do tri kilometra (1,86 milja) u ruskoj oblasti Kursk, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski tvrdi da su time Ukrajinci preuzeli kontrolu nad još dva naselja u toj oblasti.

Predsednik Ukrajine je, takođe, naveo da bi želeo da vidi konkretne diplomatske korake za postizanje mirovnog rešenja za rat, ali da to ne bi trebalo da bude na štetu 30 odsto ukrajinskih teritorija.

Prema njegovim rečima, kraj rata u Ukrajini moguć je samo ako se obnovi ukrajinski teritorijalni integritet, amirovni sporazum ne sme da bude postignut na štetu ukrajinskog stanovništva.

Zelenski je ocenio da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ne može pregovarati.

Komandant "Ahmata": Situacija u Kursku pod kontrolom

Borbe na kurskom pravcu vodile su se prethodnog dana bez prestanka, ali je situacija pod kontrolom, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije i komandant specijalnih snaga "Ahmat", general-major Apti Alaudinov.

"Situacija je pod kontrolom. Borbe traju bez prestanka", naveo je general.

Rusi zauzimaju Novogrodovku

Ruske trupe preuzimaju kontrolu nad Novogrodovkom bez potrebe za totalnim čišćenjem uz pomoć FAB-ova i bez značajnijih gubitaka - militant 24OŠB "Aidar" sa pozivnim znakom „Osman“.

Zelenski: Tramp mi je rekao da želi da zaustavi rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da mu je u razgovoru bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao da podržava Ukrajinu, kao i da želi da zaustavi rat sa Ukrajinom.

Zelenski je, takođe, rekao da je Rusija želela da zauzme gradove Harkov i Sumi, što je Ukrajina uspela da spreči.

Govoreći o operaciju u Kurskoj oblasti, naglasio je da Ukrajina nije izvršila invaziju na rusku teritoriju.

Napadi na više ukrajinskih oblasti, skoro 30 povređenih

Najmanje 29 osoba je povređeno u ruskim napadima na sever i istok Ukrajine, saopštile su ukrajinske vojne i lokalne vlasti.

Napadi su bili usmereni Černihivsku, Sumsku, Harkovsku i Donjecku oblasti, navele su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Poginulo pet civila

Pet civila je poginulo, a 12 povređeno u ukrajinskom granatiranju sela Rakitno u Belgorodskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Među povređenima je troje dece, napisao je Gladkov na svom nalogu na Telegramu. Naveo je da je među 12 povređenih i troje maloletnika, prenose RIA Novosti.

Zašto Rusi ne napadaju najmoćnijim oružjem?

Rusija do sada nije odgovorila na ukrajinske napade na područje oko grada Kurska na zapadu zemlje efikasnim i moćnim kliznim bombama i drugim vazdušnim oružjem, rekao je američki pukovnik u penziji Mark Kansijen.

Ruski napad na Harkov – ranjeno šestoro civila

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov kaže da je šestoro civila, uključujući i dete, ranjeno tokom ruskog vazdušnog napada na gradsko područje.

Uništena plovila ukrajinskih snaga na levoj obali Dnjepra

Pripadnici grupe snaga "Dnjepar" uništili su plovila ukrajinskih snaga koja su pokušala da se iskrcaju na levoj obali Dnjepra i sprečili su njihovo pregrupisavanje na kahovskom pravcu, saopštio je predstavnik pres centra grupe Roman Kodrjan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading