eksplozija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To se nije dogodilo jer Rusija nije sigurna da su njeni sistemi vazdušnog osmatranja i ciljanja dovoljno sofisticirani da garantuju da neće pogoditi svoje vojnike, rekao je pukovnik za Biznis Insajder.

Kansijen tvrdi da SAD i Severnoatlantski savez imaju "veoma sofisticirane mehanizme" i "veoma složene i proverene" sisteme za komunikaciju između aviona i zemlje i da su odgovorni za bezbednost prijateljskih snaga.

On smatra da ruski sistemi nisu toliko dobri i pouzdani, i dodaje da su ruske snage uspele Ukrajincima da nanesu velike gubitke uz pomoć kliznih bombi jer je ratište u Ukrajini uglavnom statično. U tom slučaju, čak i ako loše cilja, neće izazvati mnogo neželjene štete. Kansijen tvrdi da Rusija deluje sa velikim oprezom oko Kurska jer vazduhoplovstvo ne može efikasno da podrži kopnene snage.

Taj medij piše da nije da se klizne bombe ne koriste kod Kurska, već da se koriste mnogo manje nego drugde.

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu da je Rusija ispalila 27 kliznih bombi na tu oblast, ali nije razjasnila da li je to bio jednodnevni period ili ukupan broj bombi koje su ispaljene. Poređenja radi, prema rečima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Rusija je prošle nedelje ispalila 750 krstarećih bombi na ukrajinske gradove i sela. Forbs je pisao da su Rusi ispalili 50 kliznih bombi na Sumsku oblast u Ukrajini.

Rajan Menon, viši istraživač Univerziteta Kolumbija, rekao je da Rusi ne mogu da bacaju krstareće bombe oko Kurska jer je to ruska teritorija.

"Mnogo civila će umreti", rekao je Menon.

Džordž Baros, ekspert za rusku vojsku, rekao je za Biznis Insajder da Rusi neće masovno da granatiraju oblast oko Kurska klizećim bombama jer mogu da unište čitave gradove za nekoliko dana.

Rusima to odgovara kada su ukrajinski gradovi u pitanju, ali oni to neće da urade kada su u pitanju njihovi.

Biznis Insajder piše da bi Rusi mogli da promene mišljenje ako se ukrajinski napad na Kursk i okolinu nastavi. On je dodao da su Rusi tokom rata u Ukrajini granatirali njihovu teritoriju i oborili njihove avione. Istina, to su izolovani incidenti, a ne rezultati novih strategija. Baros je rekao i da se Rusija plaši političkih posledica napada na sopstvenu teritoriju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading