POgođena brana
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Brana kod Kijeva, koja je deo hidroelektrane smeštene kod glavnog grada Ukrajine, pogođena je tokom današnjeg masovnog ruskog napada na Ukrajinu. Da je brana pretrpela udar, potvrdio je Timofij Milovanov, savetnik u kabinetu predsednika Volodimira Zelenskog.

Zelenski je ranije danas rekao da je Rusija upotrebila najmanje 100 projektila i 100 dronova u napadu. Najmanje četiri osobe su poginule, a više od deset je povređeno u napadima.

Milovanov je rekao da se brana "drži", ali je naveo da je elektrana oštećena u napadu.

"Ako bi brana popustila, veliki deo Kijeva bi bio pod vodom", rekao je Milovanov.

 

 

On je na društvenoj mreži X postavio još jedan snimak, za koji kaže da nije jasno da li predstavlja trenutak kada su Rusi promašili branu, ili su pokušavali da gađaju donji deo brane.

Nejasno je kolika je šteta pričinjena na elektrani, javlja Kyiv Independent.

 

 

Ukrajinski Forbs je izvestio, pozivajući se na jednog energetskog zvaničnika koji je ostao anoniman jer nije bio ovlašćen da govori o napadu, da je elektrana bila meta. Andrij Kovalenko, šef odeljenja za borbu protiv dezinformacija u Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu, tada je rekao da "ne postoji pretnja" za branu i da je "nemoguće uništiti je raketama".

Ukrhidroenergo, operater ukrajinskih hidroelektrana i akumulacionih hidroelektrana, još nije komentarisao te informacije.

Podsetimo, Zelenski je ranije danas rekao da je u napadu naneto mnogo štete energetskom sektoru.

Podsetimo, Rusi su gađali više lokacija širom Ukrajine. Eksplozije su se čule u Kijevu, Lucku, Zaporožju, Odesi, Lavovu, Harkovu i drugim ukrajinskim gradovima. Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su poginule najmanje četiri osobe i da je deo Ukrajine ostao bez električne energije, a ponegde je nestala voda. Sa druge strane, ukrajinske snage napale su danas ruski grad Saratov, kada se dron zabio u stambenu višespratnicu u Saratovu, koji je udaljen oko 450 kilometara od granice sa Ukrajinom. Tom prilikom, žena je teže povređena.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading