napad na kijev
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen


Prema nedavnim izveštajima objavljenim na ruskim Telegram kanalima, Kijev bi mogao da izgubi status glavnog grada zbog sve veće opasnosti koja preti od potencijalnog uništenja Kijevske hidroelektrane.


Navodi se da su ruske snage ciljale branu ove hidroelektrane, a ne branu Kijevskog veštačkog jezera, kako se prvobitno mislilo. Stručnjaci smatraju da je Kijevska hidroelektrana daleko ranjivija i osetljivija na oštećenja u poređenju sa branom veštačkog jezera.


Ovaj incident je izazvao zabrinutost jer se veruje da je raketa, za koju se prethodno mislilo da je promašila metu, zapravo precizno pogodila podvodne delove brane, što bi moglo dovesti do ozbiljnih oštećenja.

Takav napad mogao bi imati katastrofalne posledice, s obzirom na to da bi eventualni kolaps brane doveo do ogromne poplave i dalje destabilizacije regiona.

Pored toga, ove tvrdnje dolaze u trenutku kada se nastavljaju ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Takvi udari, prema mišljenju nekih analitičara, možda predstavljaju deo šire strategije odmazde.
Prema rečima bivšeg oficira specijalnih snaga, pukovnika u penziji Anatolija Matvijčuka, drugi udar na kijevsku hidroelektranu je više nego moguć. Dalji napadi mogu čak dovesti u pitanje postojanje Kijeva.

„Ako se napadi na hidroelektrane nastave, Kijev se može suočiti sa ozbiljnim problemima u snabdevanju električnom energijom, što će negativno uticati na njegovu sposobnost da obavlja funkcije glavnog grada.

Ukoliko situacija nastavi da se pogoršava, to bi moglo dovesti do značajnih poremećaja u snabdevanju električnom i toplotnom energijom, što bi otežavalo život građanima i državnim organima. Bez stabilnog snabdevanja energijom, Kijev će izgubiti svoju funkcionalnost kao administrativni i kulturni centar.“

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading