Ruski napad
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Generalštab Ukrajine zabeležio je pojačanu aktivnost ruskih trupa na kupjanskom i kurahovskom pravcu u Ukrajini. Navode da je najviše borbi na pokorvskom pravcu.

Ruski vazdušni napad na Krupjansk, na istoku Ukrajine, doveo je do smrtnih slučajeva, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov je odbacio mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, istakavši da Rusija nastavlja sa "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Rusija je zatvorila ulaz za još 92 američka državljana, iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije saopštavaju da je reč o odgovoru na – "rusofobičnu politiku američkog predsednika".

Kraj bloga

MRAČNA PROGNOZA ZA ZELENSKOG Ukrajinskom lideru preti snažan udarac?

Ukrajinska vojska potvrdila: Pilot je poginuo

Ukrajinska vojska danas je potvrdila da se borbeni avion F-16 srušio dok se približavao meti tokom ruskog napada u ponedeljak, a da je pilot poginuo u incidentu.

''Veza sa jednom od letelica je izgubljena dok se približavala sledećoj meti. Kako se kasnije ispostavilo, avion se srušio, pilot je poginuo'', navodi se u saopštenju ukrajinskog Generalštaba.

Holandija dala zeleno svetlo Kijevu: Može da koristi F-16 na teritoriji Rusije

Holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans rekao je da Ukrajina sme da koristi oružje koje je dobila od Holandije na teritoriji Rusije, uključujući lovce F-16.

On je napomenuo da je uslov za korišćenje oružja to da ono bude upotrebljeno u skladu sa pravilima ratovanja.

"Prema pravilima ratovanja, ako Ukrajina bude napadnuta iz Rusije, Ukrajina takođe može da napadne vojne ciljeve. Za F-16, to bi značilo da ako, na primer, raketa bude ispaljena iz Rusije, možete da je presretnete i iznad Rusije sa F-16", naveo je Brekelmans.

On je naveo i da su aerodromi sa kojih poleću ruski avioni iz kojih se ispaljuju bombe takođe legitimne mete u okviru ratnog prava. Brekelmans ističe da napadi ne bi trebalo da budu usmereni na civilne ciljeve:

"Ukrajina to očigledno ne treba da radi. To su uslovi koje smo postavili", naveo je holandski ministar.

(nos.nl)

Ukrajina poziva saveznike da ubrzaju isporuku sistema PVO

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je saveznike u EU da ubrzaju isporuku obećanih sistemi protivvazduhoplovne odbrane.

"Preneo sam koliko je hitno da se isporuči obećana vojna pomoć, uključujući sisteme protivvazduhoplovne odbrane“, naveo je na platformi Iks nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU u Briselu.

 

 

PAO PRVI F-16 U UKRAJINI Do pada došlo tokom raketnog napada

Lukašenko: Nikada neću izdati naređenje vojnicima da se bore van zemlje

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da nikada neće izdati naređenje beloruskim vojnicima da se bore van zemlje. 

"Nije bilo i neće biti naređenja da se izađe van naše zemlje", rekao je Lukašenko na sastanku sa zvaničnicima koji su mu predstavili izveštaj o aktuelnim pitanjima informacione politike.

 

Zaharova: Putinova inicijativa je univerzalni recept za rešavanje sukoba

Mirovna inicijativa ruskog predsednika Vladimira Putina ostaće univerzalni i dugoročni recept za rešavanje sukoba u Ukrajini, izjavila je za RIA Novosti portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

Peskov: Nadam se da se slučaj Durov neće pretvoriti u politički progon

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da slučaj osnivača Telegrama Pavla Durova, protiv koga je francuski sud pokrenuo formalnu istragu zbog sumnje u organizovani kriminal na toj aplikaciji, ne bi trebalo da se pretvori u politički progon. 

 

Pokušan napad na Sevastopolj

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da je u gradu odbijen napad Oružanih snaga Ukrajine.

"Prema preliminarnim informacijama, vojska je uništila četiri bespilotne letelice i tri bespilotna čamca na znatnoj udaljenosti od obale", napisao je Razvožajev na svom Telegramu.

Kako je saopštila spasilačka služba, u gradu nisu oštećeni nikakvi objekti.

 

Rusko ministarstvo odbrane: Oboreni dronovi iznad Krima, Brjanske i Belgorodske oblasti


Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili šest ukrajinskih dronova iznad Krima, Brjanske i Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se precizira da su tri drona oborena iznad Krima, dva iznad Brjanske, a jedan iznad Belgorodske oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading