Zelenski
Foto: EPA/Alo!ilustracija/M.LJ.

To je izjavio šef Komiteta za odbranu Državne dume Andrej Kartapolov. On je obećao da će Rusija odgovoriti oštro i asimetrično.

"Oni će to odmah osetiti“, primetio je Kartapolov.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je 29. avgusta pozvao na ukidanje ograničenja na ukrajinsku upotrebu oružja iz evropskih zemalja.

On je naveo da su Kijevu hitno potrebni sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) i dozvola za korišćenje zapadnog naoružanja u punom kapacitetu.

„Ukrajini su danas potrebni PVO sistemi više nego ikada i to će biti prva tačka na našem dnevnom redu“, rekao je diplomata, napominjući da neće biti lako predati nove PVO sisteme Kijevu bez odlaganja, ali će Brisel staviti pritisak na zemlje EU da ispune svoja obećanja o isporukama.

Istovremeno, SAD ne planiraju da ukinu ograničenja za udare ukrajinskih oružanih snaga duboko u Rusiju koristeći američko oružje.

MOSKVA ZAPRETILA BRUTALNOM ODMAZDOM

EPA

 

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da bi Ukrajina mogla da iskoristi američku vojnu pomoć za samoodbranu od prekograničnih napada i za uzvratnu vatru.

Protiv ukidanja ograničenja izjasnile su se i Slovačka, Italija i Mađarska.

Ruske vlasti već obećale oštar odgovor na akcije Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući situaciju u pograničnom regionu Kursk, obećao je dostojan odgovor Kijevu nakon napada na ruske regione. „Neprijatelj će sigurno dobiti dostojan odgovor, a svi ciljevi koji su pred nama biće, bez sumnje, ostvareni“, rekao je predsednik.

Rusko Ministarstvo odbrane je takođe obećalo da će odgovoriti Kijevu. U saopštenju ministarstva se navodi da Ukrajina priprema provokaciju u Kurskoj nuklearnoj elektrani.

„Ako Kijev pokuša da sprovede svoje planove, odmah će biti preduzete oštre vojne i vojno-tehničke protivmere“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Oštar odgovor Ukrajini za udare na ruske regione predvidela je i zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ne sumnjamo da će organizatori i izvršioci ovih zločina, uključujući njihove strane kustose, odgovarati za njih. Oštar odgovor Oružanih snaga Rusije neće dugo čekati", naglasila je ona.

(Lenta)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading