Proba za Dan pobede
Foto: Profimedia/Profimedia


Rusija i Ukrajina su 2022. godine mogle relativno lako da se dogovore o miru na pregovorima u Istanbulu, ali se sada situacija zakomplikovala, istakao je Lavrov. U svakom slučaju, pitanje statusa ruskih teritorija se ne postavlja.
Rusija neće pregovarati o statusu svojih teritorija, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal RT.

Lavrov je prokomentarisao napad ukrajinskih oružanih snaga na oblast Kursk. On je podsetio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski među ciljevima ofanzive nazvao „dopunjavanje fonda za razmenu“.

„O čemu politikolozi sada raspravljaju i šta čak i Zelenski kaže, ponekad, prema Frojdu, on daje priznanja. On je rekao da će to biti neophodno za naknadne razmene. Uzeću zarobljenike i zarobiti kvadratne kilometre. Baš tako prostodušan i naivan. O našoj teritoriji ne razgovaramo ni sa kim“, rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova je podsetio na stav predsednika Vladimira Putina, koji je istakao da Rusija ne isključuje pregovore, ali oni koji im se protive moraju da razumeju: što se duže odugovlači, biće teže postići dogovor. Tako je tokom pregovora u Istanbulu 2022. bilo lako dogovoriti se, u poređenju sa sadašnjom situacijom, siguran je Lavrov.

„Spremni smo da rešimo situaciju na osnovu realnosti. Realnosti na zemlji, realnosti u Ustavu Ruske Federacije, koji jasno kaže da, pored Krima, sada imamo još četiri nova subjekta Federacije“, rekao je Lavrov. Drugi fundamentalni uslov je odbijanje Kijeva da uđe u NATO.

Uslovi za mirovne pregovore, koje je Vladimir Putin objavio 14. juna, uključuju pristanak Kijeva na neutralan, vanblokovski i beznuklearni status, fiksiranje statusa DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti kao subjekata Rusije.

Osim toga, sankcije Rusiji moraju biti ukinute. Kijev je ove uslove nazvao ultimatumom. Moskva, zauzvrat, odbacuje uslove Ukrajine, koji uključuju povlačenje ruskih trupa, kontrolu radijacione i nuklearne bezbednosti itd.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading