Ekonomija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Među temama o kojima se diskutovalo, bile su nove operativne oblasti NATO-a u Švedskoj i Finskoj, koje su se Alijansi pridružile u proteklih godinu i po dana, kao i analiza pretnji i lekcija naučenih tokom sukoba u Ukrajini
Najviši vojni zvaničnici iz država članica NATO i Ukrajine sastali su se u nemačkom gradu Drezdenu, radi tajnih razgovora, ranije tokom nedelje, piše "Bild".

Nemački list navodi da je zemlja domaćin iskoristila priliku da reklamira najnovije inovacije svojih proizvođača oružja i podseća da je ranije tokom meseca, vodeća kompanija nemačke odbramene industrije - "Rajnmetal" - najavila da je gotovo udvostručila "čist" profit u prvoj polovini 2024, te da je sukob u Ukrajini jedan od faktora koji je "značajno unapredio poslovni učinak".

Prema pisanju "Bilda", sastanci iza zatvorenih vrata u Drezdenu održani su od utorka do četvrtka, a na njima su učestvovali komandanti kopnenih snaga iz 35 evropskih država, kao i iz Ukrajine i SAD, a čitav događaj "obavijen je velom tajne uz pojačane mere bezbednosti zbog zabrinutosti o špijuniranju".
Među temama o kojima se diskutovalo, bile su nove operativne oblasti NATO-a u Švedskoj i Finskoj, koje su se Alijansi pridružile u proteklih godinu i po dana, kao i analiza pretnji i lekcija naučenih tokom sukoba u Ukrajini.

Nemački list piše i da je tokom sastanaka prikazana oprema nemačke odbrambene industrije, uključujući "Rajnmetalov" sistem PVO "skajrendžer", koji je zbog revolverskog automatskog topa i moćnog radara opisan kao "idealan za presretanje neprijateljskih dronova".

Ovaj sistem, prema tvrdnjama Bjordna Bernharda, direktora "Rajnmetalovog" sektora za proizvodnju kopnenih sistema, iznetih u junu, montiran na šasije tenkova "leopard 1" bi uskoro mogao biti isporučen Ukrajini. 

Osim "skajrendžera", prisutnima je prikazana samohodna haubica RCH 155 u kalibru 155 mm, sa automatizovanim topom i sistemom dopune municije, a prvih 54 jedinica ovog oruđa trebalo bi da bude isporučeno Ukrajini sledeće godine, tvrdi "Bild".

Podsećanja radi, "Rajnmetal" trenutno radi i na otvaranju nove fabrike u Donjoj Saksoniji, a u maju je najavljeno da će kompanija nastojati da proizvodi 700.000 artiljerijskih granata na godišnjem nivou do 2025. Pored fabrike u Nemačkoj, kompanija je u junu najavila otvaranje postrojenja za popravku i održavanje tenkova na zapadu Ukrajine i otkrila da planira uspostavljanje nekoliko fabrika za proizvodnju municije i sredstava PVO na ukrajinskoj teritoriji.

Zbog toga, ruski zvaničnici su u više navrata upozoravali da će Moskva ove objekte posmatrati kao "legitimne mete".

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading