ruska vojska
Foto: EPA/EPA

Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko nedavno je rekao da je čak trećina oružanih snaga njegove zemlje raspoređena u blizini granice jer navodno Kijev tamo gomila svoje trupe.

Da li se sprema novi rat na istoku, biće jasno u narednim nedeljama, a analitičari kažu da to zavisi od želje Vladimira Putina, piše Blic.

"Upozoravamo beloruske zvaničnike da ne prave tragične greške za svoju zemlju pod pritiskom Moskve", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi obaveštajni izveštaj da Belorusija okuplja "značajan broj osoblja, uključujući snage za specijalne operacije, oružje i vojnu opremu", kao i plaćenike bivše privatne vojne kompanije Vagner u beloruskoj oblasti Gomelj, koja se graniči sa Ukrajinom, "pod maskom vežbi".

Kao opravdanje tih postupaka, Lukašenko je rekao da je rasporedio skoro jednu trećinu oružanih snaga svoje zemlje na granici sa Ukrajinom, kao i da je taj potez usledio kao "odgovor na to što je Kijev gomilao trupe blizu granice sa Belorusijom".

Zvaničnici Ukrajine su odbacili taj izgovor, pri čemu je Ministarstvo spoljnih naglasilo "da Ukrajina nikada nije preduzela i neće preduzeti nikakve neprijateljske akcije protiv beloruskog naroda".

U saopštenju Ukrajine se navodi da je raspoređivanje beloruskih trupa bilo koncentrisano u oblasti u blizini nuklearne elektrane u Černobilju, uz upozorenje da je izvođenje vežbi u pograničnom području i u neposrednoj blizini nuklearnog energetskog objekta pretnja po nacionalnu bezbednost Ukrajine i globalnu bezbednost uopšte.

Kijev je pozvao Belorusiju da "prestane sa neprijateljskim akcijama i povuče snage sa ukrajinske državne granice na udaljenost veću od dometa gađanja beloruskih sistema".

S druge strane, portparol beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz rekao je da Kijev nije uputio zvanične zahteve Minsku da povuče svoje trupe. On je rekao da će beloruske trupe ući u bitku samo ako "strani vojnici dođu u zemlju sa lošim namerama".

U jeku nove runde tenzija na istoku, na ruskim Telegram kanalima su se pojavili novi snimci koji navodno pokazuju prebacivanje beloruske vojne opreme do ukrajinske granice.

Ruski Telegram kanali su podelili slike voza na kom su tenkovi, sa slovom "B" naslikanim u beloj boji na tenkovima. Ista oznaka se pojavljuje i na oklopnim pešadijskim vozilima.

Ukrajinska državna granična služba (DPSU) je saopštila da beloruske trupe ne predstavljaju neposrednu pretnju, ali da Ukrajina ipak jača svoju granicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading