Volodomir Zelenski
Foto: Alo/Printscreen

 

 "Jesen će biti izuzetno važna za Ukrajinu. A naše državne institucije treba da budu konfigurisane tako da Ukrajina postigne sve rezultate koji su nam potrebni, za sve nas. Da bismo to uradili, moramo ojačati neke pravce u vladi i pripremiti kadrovske odluke. Biće promena i u Kabinetu predsednika", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju. On je dodao da "računa i na nešto drugačiju težinu pojedinih oblasti spoljne i unutrašnje politike", prenosi Ukrinform.

Prva je, prema njegovim rečima, potreba za većom interakcijom između centralne vlade i lokala, posebno sada, tokom priprema za zimsku sezonu. "Drugo, Ukrajina je već postigla značajne rezultate u odbrambenoj proizvodnji. I to treba jačati na svim nivoima, posebno kako bismo lakše privukli investicije partnera u našim strateškim delatnostima", rekao je predsednik Ukrajine. Treće, po njegovom mišljenju, neophodno je značajno pojačati rad sa NATO, a to, kako je rekao, zahteva posebnu interakciju. "Na četvrtom mestu su pregovori o članstvu u EU, priprema relevantnih delova budućeg sporazuma o članstvu. Ovo je veoma jasan pravni i politički posao u isto vreme. Za to će biti lična odgovornost. I peto, potrebno je kombinovati sve što je Ukrajina postigla u odnosima sa partnerima – poverenje u Ukrajinu, snagu ukrajinskog duha, odnose sa partnerima i zadatke sa kojima se naša država suočava u suprotstavljanju ruskoj propagandi, kao i u zaštiti ukrajinskog kulturnog nasleđa", rekao je Zelenski.

On je istakao da je sada vreme da se vladinim institucijama Ukrajine da nova snaga. Danas je Vrhovna Rada primila zahteve za ostavku ministra strateške industrije Oleksandra Kamišina, ministra pravde Denisa Maljusika, ministra zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslana Strilca, potpredsednika Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olge Stefanišine i predsednika Fonda državne imovine Vitalija Kovala. Pored toga, Zelenski je razrešio Rostislava Šurmu sa mesta zamenika šefa kabineta predsednika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading