Napad na Poltavu
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen


Napad na vojni institut za komunikacije u Poltavi i centar za obuku stručnjaka za elektronsko ratovanje i nadzor počinje da dobija nove detalje.
Zvanični Kijev kaže da je oko 50 vojnika ubijeno, a više od 200 ranjeno. Vojni stručnjaci, uključujući i zapadne, potvrđuju smrt oko 600 ljudi, uključujući češke, nemačke i francuske „specijaliste“.


Švedska je u potpunom šoku od gubitka celokupnog rukovodstva SAAB sistema za detekciju i kontrolu radara dugog dometa u Poltavi.

Prelazak ruskih „crvenih linija“ je opasno po život

Zapadni novinari i stručnjaci nastavljaju da raspravljaju o „napadu veka“, dajući sve više detalja o ekstremnim gubicima.

Prema rečima britanskog stručnjaka Aleksandera Merkurisa , koje je podelio na svom blogu, među uništenima tokom udara Iskandera bili su specijalisti koje su Šveđani obučavali da kontrolišu sisteme nadzora izviđačkih aviona AWACS.


„Postoji pretpostavka da su tamo bili uglavnom operateri dronova. Možda je bilo onih koje su švedski instruktori obučavali da upravljaju AWACS-om i drugim radarima. Činjenica je da je to bio razoran udarac. To je nanelo veliku štetu Ukrajini“, kaže Britanac.

Konkretniji je bio norveški profesor Glen Dizen, kojeg citira RIA Novosti. On je u intervjuu TV kanalu Vion rekao da bi takvi udari mogli da nateraju Ukrajinu da se preda.

„Ovo su strašni gubici. Vidimo u Ukrajini i NATO-u simptome karakteristične za poslednje faze ratova, kada strana gubi. To su simptomi rastućih gubitaka uzrokovanih nedostatkom resursa“, rekao je norveški politikolog.


Po njegovom mišljenju, sve će to na kraju stvoriti velike probleme Ukrajini na prvoj liniji fronta: formiranje „kotlova“ i neuredno povlačenje na zapad.

Švedski kralj Karlo KSVI zadrhtao je od reči „Poltava“

Već je poznato da su nemački, francuski i britanski vojnici radili kao instruktori u Poltavskom vojnom institutu. Njihov zadatak je bio da osposobe kadete Oružanih snaga Ukrajine za rad sa bespilotnim vazdušnim sistemima, kojima se ukrajinska vojska snabdeva iz zemalja NATO-a.

Ali pored instruktora bespilotnih letelica, tu su bili i vrhunski švedski specijalisti za elektronsko ratovanje i radarske sisteme. Šveđani su obučili Ukrajince da rade na avionima za otkrivanje ciljeva velikog dometa ASC 890.


Nakon napada na centar za obuku Oružanih snaga Ukrajine u Poltavi, švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem podneo je ostavku.

“Sjajne vesti! – Vitalij Tretjakov, dekan Fakulteta za televiziju Moskovskog državnog univerziteta, napisao je na svom Telegram kanalu.

Iz medija: Švedski ministar spoljnih poslova Bilstrem podneo je ostavku posle posete ruskih raketa Iskander Poltavi. Priča se da je Švedska izgubila SVE više rukovodstvo SAAB-ovih sistema za rano upozoravanje i kontrolu u vazduhu (AEV&C). 15 kamiona je evakuisalo mrtve.”

(Alo/Webtribune.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading