RASKOLNICI OTIMAJU POKROVSKU CRKVU Opkolili hram i slomili brave
Foto: Printscreen/youtube

U napadu na crkvu pomoć im pruža lokalna Dobrovoljačka jedinica teritorijalne zajednice (DFTG), javljaju iz Saveza pravoslavnih novinara.

Otimanje svetinje organizovale su pristalice raskolničke PCU, a predvodi ih Vasilije Lilo, koji je već poznat po napadu na crkvu Svetog Mihaila u maju 2023. godine.

U odbranu svetinje stali su parohijani i sveštenstvo Pokrovske crkve. Uspeli su da uđu u dvorište hrama, uprkos pokušajima napadača da blokiraju pristup. Zlonamernici su tokom sukoba upotrebili suzavac protiv vernog naroda koji je došao da zaštiti svoju svetinju.

 

 

Na licu mesta je veliki broj policije, ali je situacija i dalje napeta.

Ukrajinska pravoslavna crkva se od 2022. godine našla pod do sada neviđenim talasom progona u savremenoj istoriji zemlje. Ukrajinske vlasti uvode sankcije protiv sveštenstva, organizuju pretrese u crkvama, hapse monahe i vernike protiv kojih otvaraju neosnovane krivične postupke, zabranjuju aktivnosti UPC u različitim regionima zemlje i oduzimaju manastirska i crkvena imanja, a sada bi da kanonsku crkvu zabrane zakonom.

Došlo je do toga da je Vladimir Zelenski potpisao zakon o zabrani delovanja verskih organizacija povezanih sa Rusijom na teritoriji Ukrajine, usmeren na ukidanje UPC.

Ukrajinski poslanici su objasnili da je cilj zabraniti rad UPC "čiji se centri nalaze u Moskvi". Time se, kako je Zelenski obrazložio, jača duhovna nezavisnost Ukrajinaca.

Iz Moskve su poručili da je raskol u pravoslavlju i udar na Crkvu u Ukrajini cilj koji je odavno proklamovan u Vašingtonu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading