Ruski vojnik
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin

Ruske trupe su već savladale dve od četiri linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Pokrovsku. Do ovog zaključka vojni stručnjaci dolaze posle analize trenutne situacije na ključnom pravcu fronta.

Naime, prva linija odbrane ukrajinske vojske izgrađena je u oblasti naselja Očeretino, koje su Oružane snage Rusije zauzele krajem aprila ove godine. Zatim su ruske jedinice počele da se kreću ka drugoj liniji ukrajinske odbrane u oblasti naselja Novogrodovka, Kalinovo i Memrik.

Napad na treću liniju, koji se dešava kod Selidova, se dešava upravo sada. Štaviše, u ovom slučaju, Oružane snage RF su odustale od frontalnih napada, pomerivši pravac glavnog napada na bokove u oblasti Cukurina, Gornjaka i Kurahova.

Što se tiče četvrte linije, ona prolazi kroz Mirnograd i sam Pokrovsk, koji je najveće logističko čvorište za ukrajinsku vojsku u Donbasu. Njeno prevazilaženje će zapravo značiti kolaps odbrane Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu.

Pokrovsk

Printscreen

 

Verovatnoću za ovo, inače, stručnjaci ocenjuju kao veoma visoku. Činjenica je da, za razliku od Avdejevke, gde je odbrana Oružanih snaga Ukrajine takođe uključivala nekoliko linija, na pokrovskom pravcu nema toliko betonskih konstrukcija.

Osim toga, broj pripadnika ukrajinske vojske koji se trenutno nalazi u rovovima na periferiji Pokrovska znatno je manji nego što je bio tokom juriša na Avdejevku.

Sve ovo dovodi u veliku sumnju u sposobnost ukrajinskih vojnika da zadrže Pokrovsk. Međutim, najblaže rečeno, preuranjeno je izveštavati o pobedi Oružanih snaga Rusije na ovom pravcu. Sada je komanda Oružanih snaga Ukrajine zauzeta prebacivanjem rezervi u Pokrovsk, nadajući se, očigledno, da će ovaj grad pretvoriti u još jedno utvrđenje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading