F-16
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

 

Sirski je rekao da je skupoceni američki lovac u to vreme "jurio" krstareću raketu. Nisu, međutim,  ponuđeni dodatni detalji o uzroku fatalnog incidenta dok traje istraga koju je naredio upravo Sirski.

Jedan od nedavno primljenih ukrajinskih borbenih aviona F-16 srušio se krajem avgusta, pri čemu je poginuo njegov pilot, potpukovnik Aleksij Mes.

"Želim da kažem da je pilot koji je poginuo, oborio dve rakete i samo je napadao, jureći treću krstareću raketu, koristeći oružje u avionu", rekao je general Oleksandr Sirski za CNN.

Nesreća se dogodila samo nekoliko nedelja nakon prvih zapadnih isporuka aviona četvrte generacije američke proizvodnje Ukrajini.

Iako je gubitak F-16 neizbežan u aktivnom sukobu, pad aviona je ipak udarac za ukrajinsko vazduhoplovstvo, koje je dugo čekalo te napredne borbene avione koje su joj donirali njeni saveznici.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su u saopštenju navele da je Mes poginuo dok je "odbijao masivan ruski kombinovani vazdušni i raketni napad", uklonivši tri krstareće rakete i jurišni dron.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine posebno je saopštio da je kontakt sa F-16 izgubljen dok je odbijao ruske raketne udare.

Oko uzroka nesreće se spekuliše nakon što je Marijana Bezugla, ukrajinska političarka koja sedi u parlamentarnom odboru za odbranu zemlje, rekla da je F-16 pao kao žrtva ukrajinskog PVO sistema Patriot. Sirski je odbio to da komentariše.

Neimenovani zvaničnik američke odbrane rekao je Rojtersu da se čini da ruska vatra nije krivac, ukazujući na druge moguće razloge kao što su mehanički kvar ili greška pilota.

Komisija u okviru ministarstva odbrane Ukrajine vodi istragu i svoje zaključke će objaviti "uskoro", rekao je Sirski, nazvavši nesreću “katastrofom“.

Ukrajinski piloti F-16 su "vrlo obučeni", rekao je Sirski i dodao: "Oni su obučeni u obrazovnim institucijama naših partnerskih zemalja i naravno, odabrani su najbolji piloti koji su već imali iskustva u efikasnom korišćenju aviona koji se nalaze u Ukrajini."

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je da SAD “nisu uspele da obuče Ukrajince“.

"Mi, naravno, obučavamo naše pilote i oni treniraju svaki dan, spremaju se da deluju protiv raznih vrsta neprijateljskih vazdušnih napada", rekao je Sirski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski brzo je otpustio komandanta ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, general-potpukovnika Mikolu Oleščuka, nakon pada. Iako ukrajinski lider nije direktno pomenuo nesreću, on je u svom večernjem obraćanju nekoliko dana nakon što je smrt pilota izašla na videlo, rekao da najviši zvaničnici Kijeva moraju da "brine o ljudima", dodajući: "Neizmerno sam zahvalan svim našim vojnim pilotima. "

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading