Oluja u Moskvi
Foto: Alo/Printscreen/X/@irene_makarenko

- Dve osobe su poginule a tri su povređene u požaru koji je izbio na podzemnom naftovodu u Orenburškoj oblasti u Rusiji, prenela je agencija RIA Novosti. Na oko sedam kilometara udaljenosti od sela Garšino došlo je do gubitka pritiska naftovoda, nakon čega je izbio požar, a na gašenju požara učestvovalo 46 vatrogasaca i 26 vatrogasnih pomagala.

''Na mestu incidenta radi specijalizovana mobilna laboratorija Državne budžetske ustanove na merenju maksimalno dozvoljene koncentracije izlivanja naftnih derivata'', saopštile su lokalne vlasti, dodajući da nema opasnosti po stanovništvo.

Gasovod na kojem je požar izbio pripada kompaniji Orenburg njeft-gas. Vatra je zahvatila površinu od oko 150 kvadratnih metara.

Kraj bloga

Blinken: Bajden ne odbacuje mogućnost da se Kijevu dozvole udari duboko unutar Rusije

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je da predsednik Džozef Bajden "ne odbacuje mogućnost" da dozvoli Ukrajini da ispaljuje rakete duboko unutar ruske teritorije.

Blinken je u intervjuu za Skaj njuz rekao da je Iran obezbedio Moskvi rakete kratkog dometa i da će ih "ruski predsednik Vladimir Putin najverovatnije iskoristiti u narednih nekoliko nedelja prilikom napada na Ukrajinu".

Upitan da li bi Vašington odobrio takav potez, ukoliko se razbukta konflikt, Blinken je odgovorio da su SAD učinile sve da Ukrajina dobije "ono što joj je potrebno, kako bi bila efikasna u odbijanju ruske agresije", od februara 2022. godine.

Međutim, dodao je da Vašington takođe mora da razmatra druge faktore, kao što je pitanje da li ukrajinske snage mogu da koriste "sofisticirane sisteme" koje im obezbeđuju zapadni saveznici i da li mogu da ih održavaju.

(Tanjug)

Rusko MO: "Uragan" uništio je položaj ukrajinskih militanata

Višecevni bacač raketa „uragan“ uništio je položaj ukrajinskih militanata u zoni odgovornosti grupe snaga „Zapad“ - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Rusko MO: Aligatori uništili ciljeve

- Helikopteri Ka-52M naneli su udar na grupu ljudstva i oklopne opreme OSU u pograničnoj oblasti Kurske oblasti. Kako je izvestio kontrolor , svi ciljevi su eliminisani - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Bela kuća: Zelenski odlučuje o početku mirovnih pregovora

Vašington neće prisiljavati Ukrajinu da započne mirovne pregovore, predsednik Volodimir Zelenski ima pravo da odlučuje o njihovom početku, saopštio je koordinator Bele kuće Džon Kirbi 

"Od Zelenskog će zavisiti kada će pregovarati", kazao je Kirbi.

(Izvestija)

DO SAD NEVIĐENO NA FRONTU Rus ispraznio šaržer na dron-kamikazu, pa pribegao OČAJNIČKOM potezu! (VIDEO)

Sve više Ukrajinaca podržava ideju pregovora sa Moskvom

Ukrajinci sve više podržavaju ideju o održavanju pregovora sa Rusijom za okončanje sukoba, piše list „Volstrit džurnal“.

Jedan od ukrajinskih komandanata je u izjavi za list rekao da se i u ukrajinskom društvu i u zapadnim zemljama oseća zamor od sukoba. Kako se navodi u članku, istraživanja javnog mnjenja u Ukrajini pokazuju da podrška pregovorima sa Moskvom „postepeno raste“. Mnogi, posebno mladi, spremni su da prihvate dogovor koji je nepovoljan za njihovu zemlju kako bi zaustavili borbena dejstva.

Udarna Putinova poruka na najvećim pomorskim vežbama Rusije u poslednjih 30 godina

Rusija održava najveće pomorske manevre u poslednjih 30 godina, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin koji preko video-veze prati vežbe "Okean-2024".

- Rusija mora da bude spremna za svaki razvoj događaja, a ruska vojska da bude u stanju da odbije vojnu agresiju na bilo kom pravcu - poručio je on i dodao da će Rusija nastaviti da jača mornaricu i sve druge vidove Oružanih snaga i da razvija njihove kapacitete, uključujući i nuklearne snage.

Putin je upozorio da SAD nastoje da ostvare vojnu dominaciju i provociraju trku u naoružanju.

Zbog napada na Moskvu obustavljeni letovi na aerodromima

Jedna žena je ubijena, a tri osobe su povređene u napadu dronova ukrajinske vojske tokom noći na Moskvu, saopštio je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov.

Prethodno je saopšteno da je žrtva napada dronovima devetogodišnji dečak, što je Vorobjov demantovao, prenosi RIA.

''Poginula je 46-godišnja žena (ranije je objavljenja informacija o smrti devetogodišnjeg dečaka, što nije potvrđeno)'', napisao je Vorobjov na platformi Telegram.

On je dodao da su dve osobe hospitalizovane u bolnici u Ramenskom okrugu.

Ruski PVO sistemi su tokom noći oborili 14 ukrajinskih dronova iznad moskovskih naselja Podolsk, Ramenskoj, Libertsi, Doomdedovo i Kolomna. U Ramenskom kao rezultat napada oštećene su dve stambene zgrade.

Moskovski aerodromi Domodedovo i Vnukovo privremeno su obustavili letove.

Od 6.45 po moskovskom vremenu 13 letova je sa Domodedova preusmereno na alternativne aerodrome u Moskvi, Nižnjem Novgorodu, Samari i Sankt Peterburgu.

ZBOG ŠOJGUOVIH REČI UKRAJINCIMA SE I KOSKE KLACKAJU! ''Nećemo pregovarati sa Kijevom dok ih ne ISTERAMO...''

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu izjavio je danas da Rusija neće voditi nikakve pregovore sa Kijevom dok "ne istera ukrajinske teroriste iz regiona Kursk".

"Nismo vodili nikakve pregovore sa teroristima, ne vodimo i nećemo voditi sve dok ih ne izbacimo sa naše teritorije. Želja da se izvrši nuklearni teror protiv nuklearne elektrane Kursk nije ništa drugo do najviši nivo terorizma", rekao je Šojgu u intervjuu za TV kanal Rusija 24, prenosi Ria novosti.

Moskva tvrdi da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Memrik u regionu Donjecka.

Glavnokomadujući ukrajinske vojske Oleksandar Sirski kaže da je Kurska oblast izabrana za metu ofanzive jer se ispostavila kao najslabija tačka u ruskoj odbrani. Segej Lavrov napominje da je od mesta pregovora o okončanju konflikta za Moskvu važniji predmet tih razgovora.

sirski

EPA-EFE/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT 43303 HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

 

 

Ukrajina je za napad izabrala Kursku oblast jer se ispostavila kao najslabija tačka u odbrani ruske vojske, rekao je u intervjuu za Si-En-En glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski.

Prema navodima Sirskog, Rusi su planirali da iskoriste tu teritoriju kao odskočnu dasku za dalje akcije, a posebno za napad na Sumski region.

Komandant specijalnih snaga "Ahmat" general-major Apti Alaudinov u video-objavi na Telegramu istakao je da su moskovske snage osujetile pokušaj proboja ukrajinskih snaga u dve oblasti u Kurskoj oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su trupe na terenu preuzele kontrolu nad selom Memrik u regionu Donjecka.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da je Moskva spremna da razgovara o mogućoj lokaciji sastanka o regulisanju ukrajinskog konflikta kada postane poznato o čemu će se voditi razgovor.

Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u pregovorima ne igra mesto, već predmet diskusije. Istakao je da Zapad ne želi da pregovara o fer uslovima za rešavanje sukoba u Ukrajini i da pokušava da nanese Rusiji strateški poraz na bojnom polju.

Veliku prašinu digli su i napisi zapadnih medija da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete. Evropska unija ocenila je te informacije kao verodostojne.

Teheran poručuje da nijedan projektil nije poslat Rusiji i da su takve optužbe vrsta psihološkog rata. Kremlj niti potvrđuje niti demantuje tvrdnje Zapada, ali naglašava da Rusija razvija saradnju s Teheranom u svim oblastima.

BONUS VIDEO

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading