DIPLOMATSKA DRAMA! Ukrajina ovo neće prećutati
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine razmatra sve opcije kao odgovor na iranski transfer balističkih projektila Rusiji, uključujući prekid diplomatskih odnosa, izjavio je portparol Ministarstva Georgij Tihi, odgovarajući na pitanje da li postoji upozorenje o mogućim "poražavajućim" posledicama prekida diplomatskih odnosa sa Iranom.

- Neću sada da razjašnjavam šta se tačno podrazumeva pod 'poražavajućim posledicama' da se ne bi oslabila diplomatska pozicija. Ali mogu da kažem da su sve opcije, uključujući i onu koju ste pomenuli, na stolu - rekao je Tihi na brifingu, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, ukoliko je došlo do prenosa balističkih projektila i evidentiranja činjenice njihove upotrebe, "Iran će snositi posledice".

On je naglasio da se ne radi samo o bezbednosti Ukrajine, o ukrajinsko-iranskim odnosima ili rusko-iranskim odnosima.

- U stvari, kontekst ovih iranskih akcija je mnogo širi, a produbljivanje vojno-tehničke saradnje Irana i Rusije stvara direktne bezbednosne pretnje celom regionu Evrope i Bliskog istoka... Zato, naravno, pozivamo naše partnere i međunarodnu zajednicu da pojačaju pritisak na zvanični Teheran i Moskvu u cilju očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i eliminisanja pretnji koje ova saradnja predstavlja za Evropu i Bliski istok - rekao je Tihi.

On je dodao da ukrajinska strana veoma pažljivo prati razvoj događaja i da se mogu očekivati naredni koraci Ministarstva u tom pravcu. 

Privremeni otpravnik poslova Irana u Ukrajini Šahrijar Amuzegar pozvan je u ponedeljak u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u vezi sa izveštajima o mogućoj isporuci iranskih balističkih projektila Rusiji.

Sjedinjene Američke Države su danas zvanično potvrdile  informaciju o iranskom transferu balističkih raketa Rusiji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, pripremile veliki paket sankcija Iranu zbog njegovog prebacivanja balističkih projektila Rusiji i najavile nova ograničenja.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading