Ukrajina
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Vašington neće prisiljavati Ukrajinu da započne mirovne pregovore, predsednik Volodimir Zelenski ima pravo da odlučuje o njihovom početku, saopštio je Džon Kirbi, koordinator Bele kuće za strateške komunikacije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da napad velikih razmera dronovima u Moskovskoj oblasti pokazuje da je kijevski režim neprijatelj i da Rusija treba da nastavi da se bori protiv njega.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kontraofanziva u Kursku

Ruske trupe su ove noći pokrenule kontraofanzivu velikih razmera u Kurskoj oblasti sa ciljem da konačno istisnu ukrajinske Oružane snage sa ruske teritorije.

Kursk

Printscreen

 

Zauzvrat, Kijev je pokušao da organizuje proboj granice koristeći tešku opremu. Ovo su izvestili ruski ratni dopisnici.

Ruski udar na Konstantinovku, troje mrtvih

Tri osobe su poginule, a šest ih je povređeno  u ruskom granatiranju Konstantinovke, saopštio je Vadim Filaškin, šef Donjecke OVA.

Prema njegovim informacijama, dve ranjene osobe u teškom stanju prebačene su u bolnice u sigurnijim regionima Ukrajine.

Blinken najavio više od 700 miliona dolara podrške

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tokom posete Kijevu sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lemijem.

Moskva zapretila Vašingtonu

Ako Vašington dozvoli Kijevu da udari na Rusiju dalekometnim oružjem, onda će „odgovor biti odgovarajući“, rekao je Dmitrij Peskov, sekretar za odnose sa javnošću ruskog predsednika.

Belorusija poslala dodatne trupe na granicu s Ukrajinom

Belorusija je poslala specijalne snage interventne policije i dodatne trupe na granicu sa Ukrajinom, radi pojačavanja bezbednosti i sprečavanja potencijalnog prodora ukrajinskih trupa na belorusku teritoriju, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ivan Kubrakov 

"Odeljenje je analiziralo dejstva Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti Rusije, zbog napete situacije u blizini južnih granica Belorusije, u pograničnoj zoni su raspoređene specijalne jedinice policije za nerede i unutrašnje trupe", rekao je Kubrakov

Istakao je da je cilj ovakve akcije da se spreči ulazak ''neprijatelja'' na belorusku teritoriju, kao i da se osigura bezbednost građana.

Zaharova: Ruski regioni nisu tema pregovora

Regioni koji su u sastavu Rusije nisu predmet pregovora o Ukrajini, izjavila je na brifingu zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odgovarajući na pitanje Izvestije.

Podsetila je da je proces mirnog rešavanja u Ukrajini, uključujući teritorijalne realnosti, određen, između ostalog, ruskim bezbednosnim garancijama.

"Istovremeno, svi konstitutivni entiteti Rusije nisu predmet pregovora", podsetila je portparolka, komentarišući informaciju da nemački kancelar Olaf Šolc priprema plan za rešavanje sukoba.

Zaharova je dodala da Moskva nije primila nijedan zahtev iz Berlina.

Oglasili se Rusi: Ovo su ukrajinski gubici


U poslednja 24 časa Oružane snage Ukrajine su na kurskom pravcu izgubile više od 350 vojnika, 13 oklopnih vozila, do kojih tri tenka i tri oklopna transportera, jedno artiljerijsko oruđem dva lansera za raketne sisteme i 19 automobila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska grupa "Sever" odbila je kontranapad i sprečila pokušaj napada ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti.

Protivnik je izgubio do 30 vojnika, dok je 10 zarobljeno. Uništena su dva tenka, oklopno vozilo i šest automobila, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo ističe da su ruske snage porazile ukrajinsku vojsku u 18 naselja Kurske oblasti.

U saopštenju se dodaje da su ruska avijacija i raketne snage proteklog dana izvele napade na 11 ukrajinskih brigada u 15 naselja Sumske oblasti.

 

Iskakanje voza iz šina kod Belgoroda teroristički akt?

Teretni voz je iskočio iz šina tokom noći u jugozapadnoj ruskoj oblasti Belgorod u blizini granice sa Ukrajinom, saopštile su ruske vlasti, tvrdeći da je reč o "terorističkom aktu", prenosi Moskou tajms.

Kako je navela regionalna filijala Ruskih železnica, lokomotiva i nekoliko vagona iskočili su iz šina u Novooskolskom okrugu nešto pre ponoći zbog neutvrđenih "smetnji“, saopštila je regionalna filijala Ruskih železnica.

 

Moskva: Uzvratićemo vam još više

Vladimir Zelenski uvlači Zapad u ukrajinski sukob, a to će dovesti do toga da Rusija bude primorana da odgovori koristeći moćnije oružje, rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

"Vašington i druge evropske države postaju učesnici rata u Ukrajini. Obraćajući se SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj sa zahtevom za isporuke oružja velikog dometa, raketa i druge tehnike i razmatrajući s njima napade na rusku teritoriju, Zelenski čini da te zemlje postaju direktni učesnici sukoba u Ukrajini", napisao je Volodin na Telegramu.

 

Ukrajinci pucali na civile


Ukrajinski vojnici koji su napali Kursku oblast otvorili su vatru na civile koji su pokušali da pobegnu od njih preko polja, pokazuju snimci napravljeni uz pomoć obaveštajnog drona i potom predati ruskoj vojsci.

Video je snimljen 7. avgusta a objavljen je sada jer su stanovnici mesta Mala Loknja bili opkoljeni.

 

Kijev: Oboreno 20 od 25 ruskih dronova

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su noćas oborile 20 od 25 dronova koje je Rusija lansirala.

Rusi su takođe upotrebili devet raketa u napadu, dodaje se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Rusi raznali ukrajinske avione

 

 

Zelenski: Videćemo koje korake planira Rusija pa ćemo odgovoriti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon što je saslušao izveštaje obaveštajnih službi i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Oleksandra Sirskog, da će Ukrajina videti koje korake planira Rusija i odgovoriće u skladu sa tim.

"U obaveštajnim izveštajima GUR-a i Spoljne obaveštajne službe dobio sam detaljne informacije o mogućnostima koje su dostupne Ukrajini, kao i o pretnjama. Vidimo koji su koraci planirani u Moskvi, postupićemo u skladu sa tim – onoliko koliko je potrebno zarad Ukrajine", naveo je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Ruske trupe napale ukrajinsku grupu od stotinu vojnika

Ruske trupe napale su grupu od skoro stotinu vojnika Oružanih snaga Ukrajine u delu Zaporoške oblasti koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

"U selu Mali Ščerbaki napadnuta je grupa od 90 vojnika koji su stigli kao pojačanje", rekao je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading