ruski napad MLRS Grad
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Smešten 50 kilometara južno od Pokrovska, Ugljedar se u vojsci često naziva “tvrđavom“ i bio je pod stalnim ruskim napadima od početka invazije u punom obimu, piše Kijev independent, a prenosi Blic.

U okviru najnovijeg talasa ofanziva u Donjeckoj oblasti, ruske trupe su nastavile sa napadima na grad. Iako nije logistički centar poput Pokrovska, grad je ključan za odbranu Ukrajine na južnom frontu, čiji gubitak bi mogao značajno uticati na vojne operacije u toj oblasti.

"Gubitak Ugljedara ne bi bio samo moralni udar za Ukrajinu, pošto je ovaj grad odolevao brojnim napadima od 2022. godine, već i veoma ozbiljan razvoj događaja koji potencijalno može ugroziti bezbednost čitavog jugozapadnog dela Donjecke oblasti koji još nije okupiran, uz pretnju južnom krilu Pokrovska", rekao je za kijevski list Federiko Borsari, saradnik Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Printscreen

Printscreen

 

Zašto Rusi žele Ugljedar

Mali rudarski grad Ugljedar, u kojem je do februara 2024. ostalo oko 100 ljudi, nalazi se severno od ključne raskrsnice koja povezuje put O-0532 prema Kostantinovki.

"To je, dakle, ključna logistička tačka za ukrajinske snage koje brane južni bok Kurahova", rekao je Borsari, ističući da će Ukrajinci biti u teškoj situaciji ako dođe do pada Ugljedara.

Pojedini izvori su za ukrajinske medije rekli da "Ukrajinci neće znati šta ih je snašlo ako Rusi osvoje Ugljedar".

S obzirom na značajno napredovanje Rusije prema Pokrovsku sa istoka poslednjih nedelja, ukrajinske snage treba da izbegnu sličan razvoj događaja sa juga, kako bi smanjile rizik od opkoljavanja, dodao je Borsari.

Ekspert je primetio da je okupirana deonica auto-puta T-0509, koja prolazi južno od Ugljedara, neophodna za ruske snage koje pokušavaju da napreduju ka zapadu. Ugljedar je i poslednje utvrđenje pre sela Velika Novosilka i čitavog južnog dela Donjecke oblasti koji Ukrajina kontroliše.

Printscreen

Printscreen

 

Rusija je odavno rekla da je njen cilj da okupira ukrajinsku Donjecku oblast, a Ugljedar je bio jedan od gradova koji su tome dugo stajali na putu, rekao je Dmitro Žmajlo, suosnivač i izvršni direktor ukrajinskog Centra za bezbednost i saradnju.

"Ideološki zahtevi, kao i informacioni i psihološki, često diktiraju vojne ciljeve za Ruse", rekao je Žmajlo.

Rusi se muče

Ugljedar i njegova okolina su jako urbanizovani i leže na uzvišenjima, što otežava zauzimanje teritorije. Grad je takođe bio blizu linije fronta od početka rata 2014. godine, tako da je dobro utvrđen u slučaju potencijalne ruske ofanzive.

Guste zgrade i mala površina stvaraju uslove za efikasnije udare ukrajinske vojske. Ruske trupe, ograničene u manevrima urbanom konstrukcijom i betonskim utvrđenjima, imaju tendenciju da se koncentrišu na jednom mestu, što ih čini lakšom metom za gađanje artiljerijom i avionima, rekao je Žmajlo.

"Naša taktika je jednostavno da zbrišemo Ruse u njihovim napadima dok stojimo u pat poziciji. Zato se držimo gradova", dodao je Žmajlo.

On je rekao da su ruske trupe potisnute iz istočnog dela grada Selidova, skoro 40 kilometara severno od Ugljedara, iz istih razloga.

"Problemi našeg neprijatelja leže u tome što naša artiljerija deluje, a mi smo na brdu. Ova situacija je delimično uporediva sa uslovima u Časiv Jaru, ali nažalost, Ugljedar nema tako čvrste barijere", rekao je Žmajlo.

Rusija je pokušala da napadne Ugljedar direktno umesto sa boka, ali se to završilo "veoma loše" za njih, rekao je Emil Kastehelmi, analitičar finske grupe "Black Bird Group".

Tokom nedavne ofanzive, ruske trupe su promenile svoju strategiju, pokušavajući da se približe Ugljedaru sa boka kako bi isterale ukrajinsku vojsku iz grada uz rizik da budu opkoljene.

"Još je dug put pre nego što bi Ugljedar zaista mogao da bude opkoljen. Dakle, Rusi bi morali da ostvare bar lokalno značajne dobitke da bi zapravo stvorili odgovarajuću pretnju opkoljavanjem", rekao je Kastehelmi.

Početkom septembra, ruske trupe su značajno napredovale nedaleko od Ugljedara. Ostvarile dobitke kod naselja Hirnik, približavajući se Kurahovu sa severa, uspele su da zauzmu selo Prečistivka, približavajući se Ugljedaru sa jugozapada i severoistoka.

Rusija se sada fokusira na zauzimanje manjih naselja sa neutvrđenim područjima, shvatajući da joj nedostaje ljudstvo da jednim pritiskom zauzme Ugljedar, rekao je Žmajlo.

"Rusi pokušavaju da rastegnu naše rezerve, a mi pokušavamo da uradimo isto u Kurskoj oblasti kako bismo smanjili njihov ofanzivni potencijal. Generalno, oblasti fronta gde Rusija može brzo napredovati su prilično ograničene", rekao je Žmajlo.

Uprkos nadi Ukrajine da će primorati Rusiju da prerasporedi trupe iz Donjecke oblasti za odbranu Kurske oblasti, preko 350 kilometara severozapadno, do sada nije zabeleženo povlačenje.

"Ruska strategija je sada usredsređena na postepeno napredovanje duž višestrukih linija fronta, a ne na nepovezane teške mehanizovane napade", rekao je Borsari.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading