zelenski
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je kinesko-brazilska mirovna inicijativa destruktivna, jer, kako je ocenio, ide na ruku Kremlju i o njoj se nije razgovaralo sa Ukrajinom.

"Siguran sam da je kinesko-brazilski mirovni plan unapred dogovoren sa Kremljom. Nismo budale. Čemu služi ovo pozorište?", rekao je ukrajinski lider u intervjuu za brazilski list Metropoles.

Zelenski je takođe nazvao brazilsku vladu proruskom i pozvao je da učini više da podrži stav Ukrajine nakon završetka rata.

Prema njegovim rečima, Brazil i Kina pozivaju na "neshvatljivo" pomirenje.

"Pomirenje čega? Šta znači samo sesti i razgovarati? (Ruski predsednik Vladimir Putin) je ubica... Ušao je, ubijao ljude, zauzeo teritoriju, a sada brazilski predsednik Lula da Silva kaže 'hajde da popričamo', onda bi nam pomogao da zaustavimo rat. To su jednostavno neprihvatljive stvari... Zato mislim da je to destruktivno", rekao je Zelenski.

On je naglasio da je Ukrajina ponudila Kini i Brazilu da razgovaraju o okončanju sukoba.

"I rekao sam Luli i preneli smo kineskoj strani: 'Hajde da sednemo zajedno, hajde da razgovaramo zajedno'. Vi niste, naši neprijatelji, mi nismo vaši neprijatelji, zašto ste odjednom odlučili da stanete na stranu Rusije ili da budete negde u sredini", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, pristup koji demonstriraju Brazil i Kina protivi se konceptima pravde i vrednosti, a takođe pokazuje nedostatak poštovanja Ukrajine i njenog teritorijalnog integriteta.

"Međutim, ništa se ne govori o povlačenju okupatorskih snaga iz Ukrajine, kažnjavanju ratnih zločinaca i isplati odštete Ukrajini za razaranja koju je naneo agresor", rekao je Zelenski.

Kina je odbila da učestvuje na junskom samitu mira u Švajcarskoj, organizovanom na inicijativu Ukrajine.

Prema Zelenskom, Kina je takođe uložila napore da obezbedi da što manje zemalja učestvuje na ovom samitu.

S druge strane, Brazil je na Samit mira poslao predstavnika najnižeg ranga, odnosno, brazilskog ambasadora u Švajcarskoj, dok su druge zemlje bile zastupljene na nivou predsednika, premijera ili barem ministara spoljnih poslova. Kinesko-brazilski mirovni plan predviđa zaustavljanje rata duž linije fronta.

Ovo je direktno u suprotnosti sa formulom mira Zelenskog, koja predviđa povlačenje ruskih trupa na granicu iz 1991. godine.

Peking je saopštio da je 26 zemalja podržalo kineski mirovni plan za Ukrajinu, a 45 zemalja ga je pozitivno ocenilo .

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading