ATACMS
Foto: AP/Sgt. 1st Class Andrew Dickson (HOGP)

SAD će, kako navodi Tajms, možda dozvoliti Ukrajini da koriste britanske i francuske rakete dugog dometa da gađa ciljeve unutar Rusije, a London i Pariz su s tim saglasni.

To se konkretno odnosi na francuski ekvivalent ATACMS raketa, Skalp, kao i na rakete Storm Šedou britansko-francuske proizvodnje.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija biti prinuđena da donese odluke na osnovu tako stvorenih pretnji.

- To će značiti da su zemlje NATO-a, SAD i evropske zemlje u ratu s Rusijom. A ako bude tako, onda ćemo, imajući u vidu promenjenu prirodu sukoba, doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji koje budu stvorene - rekao je Putin, a prenosi Tas.

Putin je istakao da zemlje NATO-a ne samo da razgovaraju o mogućnosti da ukrajinska vojska upotrebi rakete drugog dometa, već i o direktnom učešću u ratu.

- Samo vojno osoblje NATO-a može da kontroliše letove ovih raketnih sistema. To je moguće samo pomoću obaveštajnih podataka sa satelita, koje Ukrajina nema. Poenta je da se donese odluka o tome da li zemlje NATO treba direktno budu uključeni u sukob ili ne - istakao je Putin.

On je naveo da Zapad već učestvuje u napadima na rusku teritoriju i to pomoću bespilotnih letelica i drugih sredstava koje koristi Ukrajina.

- Ali, kad je reč o upotrebi visokopreciznog dalekometnog oružja zapadne proizvodnje,to je sasvim drugačija priča - rekao je ruski predsednik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading