STIŽU JEZIVE VESTI USRED NOĆI IZ UKRAJINE "Čuju se eksplozije"!
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Nastavljaju se borbe na ukrajinskom frontu. Najžešći su sukobi u Donjeckoj oblasti. Ukrajina obučava svoje pilote za "F-16" avione, a Moskva napreduje u Lugansku.

Dok traju borbe, EU je produžila pojedinačne sankcije Rusima koje smatraju odgovornim za rat u Ukrajini, a Vladimir Putin upozorava da bi direktno učešće Zapada u tom sukobu promenilo njegovu suštinu.

Nastavljaju se borbe širom ukrajinskog fronta, a najintezivniji su sukobi u Donjeckoj oblasti, gde je poginulo troje radnika Crvenog krsta.

Kraj bloga

Eksplozije u Ukrajini

U Odesi su se čule eksplozije, a upaljeno je upozorenje na vazdušni napad, javlja ukrajinski TV kanal „ Publik “.

- U Odesi se mogu čuti eksplozije - naveo je TV kanal u poruci na svom Telegram kanalu.

Takođe,  eksplozije su se čule u gradu Kanev u Čerkaskoj oblasti, prenosi ukrajinski "TSN".

Zelenski se sastao Majklom Daglasom


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se danas sa američkim glumcem i mirovnim izaslanikom UN Majklom Daglasom i njegovim sinom Dilanom. 

Oni su razgovarali o situaciji u Ukrajini, saradnji sa partnerima i četvrtom Samitu prvih dama i gospode.

"Veoma cenimo što su Majkl i njegov sin iskreno zainteresovani za ova pitanja i što njihova porodica stoji uz našu zemlju i narod. Zahvaljujemo im se za svu podršku. Veoma je važno što su Majkl i njegov sin iskreno zainteresovani za sve ovo, a njihova porodica brine o našoj zemlji i narodu" naveo je Zelenski na platformi Iks.

Američki glumac i mirovni izaslanik UN Majkl Daglas učestvovao je na četvrtom Samitu prvih dama i gospode posvećenom zaštiti dece, na inicijativu prve dame Ukrajine Olene Zelenske.

Među učesnicima su bile i prve dame Srbije, Litvanije, Estonije, i prva gospoda Danske i Slovenije, a samitu su prvi put prisustvovale prve dame Latinske Amerike i supruga novog predsednika Finske, prenose ukrajinski mediji.

Otvarajući samit, Olena Zelenska je kao glavni zadatak istakla  smanjenje pretnji deci u svim dimenzijama. 

"Bezbednost deci mogu da osiguraju samo svi svesni, odgovorni odrasli ljudi sveta. Štaviše, mi odrasli dugujemo im sigurnost. Zato što su došli u naš svet, i ako im nešto preti, naš zajednički zadatak je da zaustavimo pretnju", poručila je prva dama Ukrajine.

Predsednik Ukrajine je, obraćajući se učesnicima samita,  pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Ukrajini da postigne pravedan mir.

"Da deca u Ukrajini i deca širom sveta imaju srećno detinjstvo, da su voljeni bliski, a porodice da ne deli ovaj sramni rat koji je donela Rusija. Tako da svet više nikada u budućnosti neće videti fotografiju dečje sobe pogođene granatom, ili deteta koje je izvučeno iz ruševina nakon pogotka projektila. Ovaj rat i svi ratovi moraju biti stvar prošlosti", poručio je Zelenski.
 

Sikorski: Poljska razmatra transfer aviona MiG-29 Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je danas da Varšava razmatra prebacivanje sledećih serija vojne pomoći Ukrajini, uključujući, verovatno, njene lovce MiG-29.

"Razmišljamo o transferu još jednog paketa opreme, verovatno aviona MIG-29. Danas su oni potrebni za zaštitu poljskog neba, ali možda će nam saveznici pomoći u misiji 'Air Policing' nad Poljskom, što bi nam omogućilo da preduzmemo ovaj korak", rekao je Sikorski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Andrijem Sibihom, prenosi Ukrinform.

Kijev: Dosad oboreno 8.060 dronova "šahed"

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u dosadašnjem toku rata oboreno 8.060 dronova "šahed" koje je Rusija lansirala.

Kijev optužuje Iran da isporučuje dronove "šahed" Rusiji.

(Reuters)

HOĆE LI ODOBRITI STRAŠNE UDARE NA RUSIJU? Oglasila se Bela kuća sa novim saopštenjem

EK predstavila tri nove opcije za produženje sankcija na zamrznutu rusku imovinu

Evropska komisija (EK) predstavila je danas ambasadorima Evropske unije nove opcije za produženje sankcija na zamrznutu rusku imovinu koje su ključne da bi Grupa sedam (G7) obezbedila kredit za Ukrajinu od 50 milijardi dolara.

Prvi predlog predviđa petogodišnje zamrzavanje ruske imovine uz reviziju na svakih 12 meseci, a ukidanje sankcija bi bilo moguće samo glasovima kvalifikovane većine zemalja EU.

 

Ukrajina: Više od 100 ruskih dronova i raketa primećeno u blizini nuklearki

U blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana je tokom poslednjih nedelja primećeno više od 100 ruskih dronova i raketa, saopštio je ukrajinski operater Energoatom.

''Tokom proteklih nedelja zabeleženo je kretanje više od 70 bespilotnih letelica te terorističke zemlje i više od 30 neprijateljskih krstarećih raketa, koje lete u blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana", navodi se u izveštaju kompanije.

Energoatom naglašava da takve akcije predstavljaju pretnju ne samo za Ukrajinu već i za ceo kontinent, kao i da su informacije o navodnim letovima ruskih dronova dostavljene relevantnim institucijama.

Kako je saopšteno, tokom napada na Ukrajinu u sredu, ruske jurišne bespilotne letelice primećene su samo nekoliko kilometara od nuklearne elektrane Hmeljnicki.

Energoatom je takođe pozvao na snažnu reakciju međunarodne zajednice na postupke Rusije, navodi ukrajinska agencija.

(Ukrinform)

Nebenzja NATO-u: Razmislite o posledicama

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da ako zapadne zemlje dozvole Ukrajini da izvede dalekometne udare u Rusiji, onda bi zemlje NATO-a bile u direktnom ratu sa Rusijom.

"Činjenice je da će NATO onda biti direktna strana u sukobu protiv nuklearne sile, mislim da ne bi trebalo da zaboravite na ovo i razmislite o posledicama", rekao je Nebenzja 15-članom veću.

(Reuters)

RUSI NAPALI UKRAJINSKO SELO Ima mrtvih

U udaru ruske navođene bombe na selo Jampilj u ukrajinskoj oblasti Sumi poginule su dve osobe, a povređeno je šestoro, uključujući jedno dete, saopštile su lokalne vlasti.

U napadu su oštećene kuće, civilna infrastruktura i prekinuto je snabdevanje električnom energijom, saopštila je regionalna vojna uprava na Telegramu, prenosi Rojters.

"NIJE PROBLEM ŠTO IM DAJU DOZVOLU, VEĆ..." Putin zna šta spremaju, a to znači rat!

Razgovori o tome da li Ukrajini treba dozvoliti da koristi oružje velikog dometa za napade na rusku teritoriju, o čemu se danima unazad spekuliše na Zapadu, su "zamena teza", ocenio je danas za TASS predsednik Rusije Vladimir Putin, objasnivši da se ne radi toliko o tome da je u pitanju oružje velikog dometa koliko o tome da Ukrajinci ne mogu da ga koriste samostalno, bez direktnog mešanja zapadnog vojnog osoblja.

"Nije reč o dozvoli ili zabrani za kijevski režim da izvodi napade na rusku teritoriju. Oni i tako napadaju (rusku teritoriju) uz pomoć bespilotnih letelica i drugih sredstava. Ali, kada se radi o korišćenju dalekometnog oružja visoke preciznosti koje se proizvodi na Zapadu - to je skroz druga priča. Radi se o tome da, kao što sam već govorio - a to će potvrditi bilo kakvi stručnjaci i kod nas i na Zapadu - ukrajinska armija nije u stanju, ona ne može da izvodi napade savremenim dalekometnim sistemima visoke preciznosti zapadne proizvodnje. To je moguće samo uz pomoć korišćenja obaveštajnih podataka dobijenih putem satelita, a njima Ukrajina ne raspolože", objasnio je Putin.

Zelenski potvrdio - ruske trupe započele kontraofanzivu u Kurskoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je da su ruske trupe započele kontraofanzivu u Kurskoj oblasti u Rusiji, gde je Kijev prošlog meseca izveo upad, dok se ukrajinski piloti obučavaju na američkim "F-16" avionima.

Sa druge strane, ruska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu naselja Makejevka, koje se nalazi na teritoriji regiona Lugansk.

Dalje od borbi, Savet Evropske unije (EU) produžio je za još šest meseci restriktivne mere protiv Rusa koje smatraju odgovornim za "podrivanje nezavisnosti Ukrajine".

Oštar je i Kremlj. Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da bi direktno učešće Zapada u ukrajinskom ratu promenilo njegovu suštinu. Odnosno, kako ističe, Moskva bi morala da "donese odluke" shodno takvim pretnjama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading