Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Nije reč o dozvoli ili zabrani za kijevski režim da izvodi napade na rusku teritoriju. Oni i tako napadaju (rusku teritoriju) uz pomoć bespilotnih letelica i drugih sredstava. Ali, kada se radi o korišćenju dalekometnog oružja visoke preciznosti koje se proizvodi na Zapadu - to je skroz druga priča. Radi se o tome da, kao što sam već govorio - a to će potvrditi bilo kakvi stručnjaci i kod nas i na Zapadu - ukrajinska armija nije u stanju, ona ne može da izvodi napade savremenim dalekometnim sistemima visoke preciznosti zapadne proizvodnje. To je moguće samo uz pomoć korišćenja obaveštajnih podataka dobijenih putem satelita, a njima Ukrajina ne raspolože", objasnio je Putin.

On je dodao da Ukrajinci mogu koristiti ove sisteme samo uz pomoć podataka dobijenih preko satelita EU ili SAD.

"Uglavnom, to su sateliti NATO-a", zaključio je ruski lider.

Kao drugu bitnu stvar, za koju kaže da je "veoma važna", i "možda i ključna" navodi da "letačke zadatke u te raketne sisteme može da unosi samo vojno osoblje zemalja NATO-a". "Ukrajinski vojnici to ne mogu da rade", rekao je on.

"Zato se ne radi o tome da li dozvoliti ukrajinskom režimu da napada rusku teritoriju tim oružjem već o tome da li će biti doneta odluka da vojnici NATO-a direktno učestvuju u sukobu. Ako ta odluka bude doneta, to će značiti ništa drugo do toga da se radi o direktnom učešću zemalja NATO-a, SAD, evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. I to, prirodno, suštinski menja samu suštinu, prirodu sukoba. To će značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. A, ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuću odluku, polazeći od pretnji sa kojima se suočavamo", upozorio je ruski predsednik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading