Andrej Jermak i Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Ovaj medij navodi da se u Kijevu nadaju da će uspeti da prevaziđu probleme koji bi mogli ugroziti ukrajinski energetski sistem i da će se strahovi Amerikanaca pokazati kao neosnovani.

"Bez obzira na to, Sjedinjene Države nisu spremne da dozvole ukrajinskim oružanim snagama da ispaljuju rakete na Rusiju, ali mogu ukinuti ograničenja za korišćenje britanskih 'storm šedou' u te svrhe", piše "Politiko".

Sada se na Zapadu vode rasprave o ukidanju zabrane upotrebe zapadnog dalekometnog oružja od strane Oružanih snaga Ukrajine za udare duboko u Rusiju.

O ovom pitanju trebalo je da se razgovaraju predsednik SAD Džozef Bajden i britanski premijer Kir Starmer, ali to se, kako su izvestili mediji, nije desilo.

Poruka Putina

Vladimir Putin je u četvrtak rekao da NATO razgovara ne samo o mogućnosti da Oružane snage Ukrajine koriste zapadno oružje dugog dometa, već i o direktnom učešću u sukobu.

"Kada je reč o upotrebi visokopreciznog dalekometnog naoružanja zapadne proizvodnje, treba imati na umu da se takve operacije izvode uz učešće vojske zemalja alijanse, jer samo one mogu da uđu u misije leta u raketne sisteme", istakao je Putin.

On je naglasio da će direktno učešće Zapada u konfrontaciji u Ukrajini značajno promeniti njenu suštinu i značiti da su članice NATO-a – SAD i evropske zemlje – u ratu sa Rusijom, a da će Moskva donositi odluke na osnovu pretnji koje se pojave pred njom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading