Zelenski
Foto: EPA/Alo!ilustracija/M.LJ.


Bivši analitičar Pentagona, Robert Ingliš, u svom članku za „National Interest“ iznosi zabrinjavajuću analizu mogućih političkih posledica neuspeha ukrajinske ofanzive u Kurskoj oblasti.


Prema njegovom mišljenju, ovaj vojni neuspjeh mogao bi dovesti do značajnog nezadovoljstva ukrajinskog naroda prema predsedniku Volodimiru Zelenskom, što bi u krajnjem slučaju moglo eskalirati do tačke političke krize.
Ingliš ističe da mnogi Ukrajinci već sada veruju kako je Zelenski propustio dve važne vojne kampanje, a ako trenutna invazija na Kursku oblast rezultira neuspehom i Ukrajina se suoči s ozbiljnim gubicima, posebno u pokušaju da zadrži teritorije koje su prethodno zauzete, bes među građanima bi mogao dostići vrhunac.


Ingliš dalje navodi da ukrajinska vojska nije samo oslabljena na linijama fronta u Kurskoj oblasti, već da se suočava i sa teškim gubicima u ključnim gradovima u Donjeckoj Narodnoj Republici.


Prema njegovom mišljenju, ako ukrajinske snage ne uspeju da zadrže kontrolu nad ovim strateškim gradovima, to bi moglo označiti kraj nade da se ovaj konflikt završi u korist Ukrajine, što bi moglo dodatno potkopati političku stabilnost zemlje.

Ako se takav scenario obistini, Ingliš veruje da bi to bio „konačni udarac“ za predsednika Zelenskog, čime bi njegova politička pozicija postala izrazito krhka.

Takođe, Ingliš ističe da su Ukrajinci sve nezadovoljniji načinom na koji Zelenski i njegova administracija vode zemlju u ovim teškim okolnostima. Sve češće se pojavljuju optužbe na račun Zelenskog, kako zbog neuspeha na bojnom polju, tako i zbog pogoršanja unutrašnje situacije, uključujući ekonomsku i društvenu krizu.

Kijevske političke elite, koje su do sada većinom bile lojalne Zelenskom, počinju da otvoreno pokazuju svoje nezadovoljstvo prema njemu. Njegova prošlost kao bivšeg glumca, a sada političkog lidera, sve više dolazi pod kritiku, a podrška unutar političkog establišmenta se polako osipa.

Prema Inglišu, promene unutar administracije i smene kadrova, koje je Zelenski sprovodio kako bi zadržao kontrolu i smirio nezadovoljstvo, uskoro možda neće biti dovoljne.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, smatra on, postavlja se pitanje koliko dugo će Zelenski moći da izbegne preuzimanje odgovornosti za sve veće probleme s kojima se Ukrajina suočava, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom planu.

Dok se ova politička drama odvija, situacija na frontu ostaje napeta. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, Valerij Gerasimov, izjavio je da su ukrajinske snage 6. avgusta rano ujutro započele ofanzivu sa ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihov napredak brzo zaustavljen.

Gerasimov je naglasio da će ruske snage osigurati da se neprijatelj povuče i da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena potpunim porazom ukrajinskih snaga, uz povratak na državnu granicu.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je izveštaj 8. septembra u kojem se navodi da su tokom borbi na kurskom pravcu ukrajinske snage pretrpele teške gubitke, izgubivši više od 11.200 vojnika i 87 tenkova.

(Alo/Webtribune.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading