Tver
Foto: Printscreen/Printscreen

Olupina uništenog ukrajinskog drona izazvala je požar u gradu Toropec u zapadnom delu Tverske oblasti, rekao je Igor Rudenija, guverner regiona severozapadno od Moskve, u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Vatrogasci su pokušavali da obuzdaju vatru, rekao je Rudenija, ali nije rekao šta gori. Ruske jedinice protivvazdušne odbrane i dalje pokušavaju da odbiju "masovni napad dronom" nad gradom, dodao je on.

Prema izveštaju državne novinske agencije RIA iz 2018. godine, Rusija je gradila arsenal za skladištenje projektila, municije i eksploziva u Toropecu, 1.000 godina starom gradu sa nešto više od 11.000 stanovnika.

Međutim, kako je vreme prolazilo, iz Tvera je stizalo sve više informacija, a video snimci jasno pokazuju o kakvoj se eksploziji radi. Ruski mediji javljaju da je eksplozija izazvala zemljotres jačine 2,8 stepeni Rihterove skale, a prozori su polomljeni na više od pet kilometara od skladišta. Kako stvari stoje, ovo je bio najteži udar na ruska skladišta naoružanja od početka rata.

– U magacinu su se nalazile rakete namenjene za taktičke raketne sisteme Iskander, taktičke raketne sisteme Točka-U, navođene avio-bombe i artiljerijsku municiju – rekao je Rojtersu izvor iz ukrajinske obaveštajne službe.

S druge strane, Rusi su u svojim izveštajima iz 2017. godine naveli da se u skladištu nalazi 22.000 tona municije, od čega je polovina zastarela. U poslednjih sedam godina sve se gomilalo, uključujući i visokoprecizno oružje - taktičke balističke raketne sisteme, dostavna vozila...

Ruski zaključci u vezi sa eksplozijom u Toropcu su sledeći:

- Eksplodiralo je oko 30.000 tona granata, ali detonacije i dalje traju.

– Evakuisan je ceo grad Toropec.

- U napadu je korišćeno 100 dronova.

- Uništene su značajne zalihe severnokorejskih balističkih projektila KN23, raketa za višecevne raketne sisteme Grad i PVO sisteme S-300 i balističkih raketa Iskander.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading