Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Plan, čiji je nacrt otkriven prvi put, takođe će naglasiti neophodnost ulaganja u jačanje kapaciteta ukrajinske domaće proizvodnje oružja.

Biće predstavljen tokom samita sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom kasnije ovog meseca, navodi japanska agencija Kjodo.

Kako se rat, koji je pokrenut u februaru 2022, odugovlači, Ukrajina ima za cilj da preuzme vodeću ulogu u mirovnim naporima predlažući konkretne mere da izvrši vojni, ekonomski, politički i diplomatski pritisak na Rusiju, navodi japanska agencija, pozivajući se na izjavu zvaničnika.

Očekuje se da će Zelenski prisustvovati Generalnoj skupštini UN u Njujorku krajem septembra i predstaviti svoj plan pobede Bajdenu i dvojici kandidata na američkim predsedničkim izborima 5. novembra, potpredsednici Kamali Haris i republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Na vojnom frontu, plan će odrediti potrebnu količinu i tipove naoružanja, uključujući rakete dugog dometa koje su obezbedile Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, kao i rokove njihove isporuke i očekivani uticaj na bojnom polju.

Ukazujući na uspeh ukrajinskog napada na rusku zapadnu oblast Kursk, plan će takođe sugerisati da će pojačani napadi na rusko tlo biti efikasni u stvaranju socijalnih nemira u zemlji koju predvodi predsednik Vladimir Putin, navodi Kjodo.

Što se tiče ekonomskih mera, plan će pozvati saveznike na ulaganja u proširenje ukrajinske proizvodnje oružja poput bespilotnih letelica i projektila, dok će se zahtevati primena novih sankcija kako bi se oslabila sposobnost Rusije da nastavi rat. Politički potezi će uključivati traženje prevremenog članstva Ukrajine u NATO-u.

Diplomatski, biće naglašena potreba za jačanjem odnosa sa zemljama u usponu globalnog juga, od kojih Rusija zavisi od trgovine, kako bi se maksimizirao pritisak na Moskvu, prenosi japanska agencija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading