F-16
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Nedavno je u Ukrajinu vraćeno telo pilota Ruslana Kurbanmuhamedova, koji je navodno preminuo tokom obuke za upravljanje avionom F-16 u Francuskoj.
Ovo je drugi slučaj misteriozne smrti ukrajinskog pilota obučenog za F-16 u kratkom vremenskom periodu, što izaziva zabrinutost i sumnje.

Kurbanmuhamedov je bio iskusni pilot koji je završio Kremenčuk vazduhoplovni koledž i imao značajno borbeno iskustvo u trenutnom sukobu pre odlaska na obuku u Francusku.

Njegovoj porodici je samo rečeno da je „umro“, bez daljih pojašnjenja okolnosti.

Postoje nagađanja da je Kurbanmuhamedov možda poginuo u sudaru dva borbena aviona na severoistoku Francuske krajem avgusta.

Francuski predsednik Emanuel Makron tada je izvestio o pogibiji dvojice francuskih pilota – kapetana Sebastjena Mabira i poručnika Matisa Loransa. Neki veruju da je ukrajinski pilot možda bio drugi pilot u jednom od tih aviona.

Ovo nije prvi slučaj iznenadne smrti ukrajinskog pilota obučenog za F-16. Krajem avgusta objavljeno je da je pilot Aleksej Mesja poginuo tokom trenažnog leta kada ga je navodno oborila „prijateljska vatra“ ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Oba ova pilota, Kurbanmuhamedov i Mesja, prošli su obuku za F-16, ali nisu stigli da obave nijedan borbeni let u tim avionima.

Činjenica da su dva visoko obučena pilota izgubljena u misterioznim okolnostima pre nego što su mogli da doprinesu ukrajinskim vazdušnim snagama izaziva zabrinutost.

Zbog tajnovitosti oko ovih slučajeva i njihovog potencijalnog uticaja na ukrajinske vazdušne sposobnosti, postavlja se pitanje: Postoji li mogućnost da su u ove incidente umešane ruske obaveštajne službe koje žele da spreče ukrajinske pilote da upravljaju avionima F-16?

(Alo/Webtribune.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading