ukrajina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ruske snage okupljaju se u Pokrovsku, logističkoj bazi i prometnom čvorištu. Poslani u juriš, stigli su na groblje. Oko njih je bilo uništeno selo Mihailivka, dok su ih odozgo promatrali ukrajinski dronovi, piše The Guardian.

Jedan vojnik sakrio se kod drveta, drugi je pobegao u obližnju raspadnutu kuću. U kontrolno-posmatračkom centru, zapovednik Oleksandr Fanagej promrmljao je nekoliko reči.

Nekoliko sekundi kasnije, ukrajinski dron pogodio je jednog od ruskih vojnika. Video prenos uživo pokazao je da je preživeo, ali s gadnom povredom leve noge. Odšepao je i pokušao izvući zavoj iz torbe.

- Sigurno će umreti. Neprijatelj se ne trudi da evakuiše svoje ranjene - predvideo je Fanagej, kako prenosi Guardian.

Krajem prošlog meseca, ruske snage zauzele su rudnik u blizini sela Mihailivka, u istočnoj oblasti Donjeck u Ukrajini. Cilj im je grad Pokrovsk, udaljen 18 kilometara, gdje se seče nekoliko auto i železničkih linija.

Bez njega, Kijev će se mučiti s premeštanjem trupa, hrane i municije na druge delove fronta, kao što su gradovi Toreck i Kurahove. Nazire se krvava bitka, čuje se stalna buka granata.

Prošle nedelje ruski ratni avioni uništili su mostove oko grada, pripremajući se za napad. Pokrovsk i Mirnohrad nekada su bili dom za 100 hilhada ljudi. Većina, iako ne svi, sada su pobegli, dok Rusi stvaraju pritisak i napreduju iz dva smera.

Spori napredak Kremlja dolazi sa značajnom cenom ljudskog života. Sedeći ispred monitora, Fanagej zumira jezive prizore. Šest tela mrtvih ruskih vojnika ležalo je kraj niza starih grobova, označenih plavim drvenim krstovima. Još jedno telo, naduto  i bez glave, nalazi se malo dalje.

- Celo selo je groblje za njih. Tokom poslednje dve nedelje ruski zamah je gotovo stao. Usporili smo njihovo napredovanje. Idu napred, ali s manje potencijala - prenose Fanagejove reči britanske novine.

Njegovi komentari potvrđuju tvrdnje vrhovnog zapovednika oružanih snaga Ukrajine, Oleksandra Sirskog, da je ruski napad na Pokrovsk oslabio. U avgustu je pokrenuo iznenadni napad na rusku oblast Kursk, što je pomoglo u smanjenju pritiska na druge delove fronta.

Rusi su sada promenili taktiku. Fanagej kaže da imaju ogromnu količinu ljudskih snaga, ali ovih dana retko koriste oklopna vozila na bojnom polju prepunom bespilotnih letelica. Umesto toga, male grupe od 10 do 15 vojnika šunjaju se pešice, danu i noću.

- Ako nisu otkriveni, pokušavaju se infiltrirati u ukrajinske linije. Kod Rusa je u pitanju količina, a ne kvalitet. Vidimo toliko “napada mesom” - rekao je Fanagej za Guardian.

Njegov zamenik Stanislav, kaže da od neprijatelja “već dugo nisu dobili ispravno naoružano vozilo”, prisećajući se napada pre dve nedelje, kad je posada ruskog tenka iskočila i sakrila se u grmlje, gde ih je dokrajčio dron.

Ukrajinci su se odvezli u tenku. Stanislav veruje da Rusija može napredovati jer im je vojska mnogo veća, dok Ukrajina, dodaje, nema dovoljno municije.

- Za svaku granatu koju mi ispalimo, oni ispale sedam ili više. Nedostaje nam pešadije. Situacija je malo bolja nego pre šest meseci, ali ovim tempom borbe to nije dovoljno. Rusija je velika zemlja, ima novca i resursa - prenosi njegove reči Guardian.,

Bitka za Pokrovsk verovatno će biti vrhunac vojne kampanje Moskve ove godine. Politički i strateški cilj Vladimira Putina je zauzeti celu Donjecku oblast, kao i tri druge ukrajinske pokrajine koje je “aneksirao” 2022. godine.

Stanislav smatra da zauzimanje Pokrovska neće biti lako za Ruse, govoreći da mogu izdržati. Ako ruske snage zauzmu grad, mogli bi ugroziti i gradove na severu. Časnik 15. brigade Vitalij Milovidov za sve krivi zapadne države i ograničenja na korištenje oružja.

Kaže da bi Ukrajina bez spomenutih ograničenja mogla pogoditi skladišta oružja i aerodrome koje Rusija koristi u svom napadu na istok Ukrajine, napominjući da bi vojna situacija bila drugačija, bez napredovanja prema Pokrovsku, da su ranije “dobili zeleno svetlo”.

Fanagej je optimističan da Ukrajina još uvek može pobediti, objašnjavajući da je pobeda apsolutno moguća ako dobiju dovoljno oružja. Upitan o Putinovim pretnjama nuklearnim oružjem, ukratko je odgovorio da on laže.

U Mihailivki se ponovno mogao videti dim, Ukrajinska granata je pogodila vikendicu. Od stanovnika sela nije ostao niko, jedini su ruski vojnici. Guardian je pitao zapovednika je li osećao grižnju savest kad ih je ubio.

- Ne. Oni su neprijatelji koji su stigli ovde da nam uzmu zemlju. Ako oni ne umru, umesto njih će umreti naša pešadija. Nikada nisam mislio da će mi biti drago ubiti nekoga, ali mrzim ih - rekao je Fanagej za Guardian.

 

(Alo/Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading