NEMAČKA REKLA "NAJN" UKRAJINI: Ništa od raketa, Moskva likuje!
Foto: Alo/ilustracija

"Iako mnogi na mene vrše pritisak, neću isporučiti krstareće rakete koje mogu da stignu do Moskve. Uveravam vas da neću promeniti stav", rekao je on u razgovoru sa građanima Nidergersdorfa u saveznoj državi Brandenburg.


Šolc je ponovio da je potrebno naći način za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba.


"Sada je došlo vreme da se prouči kakve tu postoje mogućnosti", dodao je on.
Kancelar je i tokom nedavnog razgovora sa građanima u gradu Prenclau, takođe u saveznoj državi Brandenburg, potvrdio da Nemačka ne namerava da isporučuje Kijevu krstareće rakete „taurus“ dugog dometa jer bi to povuklo „ozbiljan rizik od eskalacije“.


„Ja sam tome rekao 'ne'“, istakao je kancelar iako ne može da izbegne pritiske i rasprave na tu temu, čak ni unutar svoje vladajuće koalicije.
Šef vlade je napomenuo da bi za obezbeđenje kontrole upotrebe raketa „taurus“ bilo neophodno poslati nemačke vojnike u Ukrajinu, ali je to, prema njegovim rečima, isključeno.


Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus smatra da slanje raketa dugog dometa Kijevu, uključujući nemačke rakete „taurus“, neće biti od odlučujućeg značaja za ukrajinski sukob i Nemačka ne namerava da prelazi ovu granicu.

(Alo/Sputnik)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading