HOĆE LI STIĆI KLJUČNA POMOĆ U KRITIČNOM TRENUTKU? Evo šta se najavljuje za Ukrajinu
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ovaj paket će biti znatno veći od nedavne pomoći koja se kretala oko 200 miliona dolara, a verovatno će uključivati artiljerijske granate, sisteme protivvazdušne odbrane i drugo oružje koje je "ključno za izvođenje borbenih operacija".

Sjedinjene Američke Države trenutno imaju još 5,9 milijardi dolara pod predsedničkim ovlašćenjem za povlačenje sredstava za Ukrajinu. Ta ovlašćenja dozvoljavaju Pentagonu da izvlači zalihe direktno iz američkih rezervi za slanje u Ukrajinu, i na taj način su SAD isporučile veliki deo naoružanja i opreme koje su obezbedile Kijevu.

Predsednički paketi su prvobitno bili zamišljeni kao način da se Ukrajina snabde oružjem i opremom u kratkom roku, pošto je počeo rat sa Rusijom. Neki paketi su počeli da stižu u Ukrajinu nekoliko dana od njihovog objavljivanja, omogućavajući SAD da brzo isporuče oružje i municiju za ukrajinsku vojsku na vrhuncu rata, navodi američki TV kanal. 

Ranije ove nedelje, CNN je preneo da Sjedinjene Američke Države obezbeđuju Ukrajini manje pakete vojne pomoći pošto su se zalihe oružja i opreme koje je Pentagon spreman da pošalje u Kijev iz sopstvenih zaliha smanjile. 

Ali, suočene sa mogućnošću isteka sredstava, SAD bi sada mogle da zauzmu drugačiji pristup, najavljujući velike pakete vojne pomoći za koje će biti potrebni meseci za isporuku.

Ministarstvo odbrane pozvalo je Kongres da odobri produženje upotrebe sredstava, ali Predstavnički dom u sredu nije uspeo da usvoji rezoluciju kojom bi se to  omogućilo.

SAD takođe razmatraju izdvajanje 10 milijardi dolara prihoda od zaplenjene ruske  imovine Ukrajini, koju je G7 pristao da iskoristi za bezbednosnu pomoć Ukrajini tokom leta, rekao je visoki zvaničnik administracije. 

Zapadne zemlje zamrzle su skoro 300 milijardi dolara ruske imovine na bankovnim računima u Evropi i SAD kao deo masivnog talasa sankcija donetih nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading