Eksplozija
Foto: Printscreen/Youtube/Ilustracija

 

Zadali su drugi udarac arsenalima u Toropecu juče ujutru, a izazvali su i veliku eksploziju u Tihorecku u južnoj Rusiji, tristotinjak kilometara od prve linije bojnog polja u Ukrajini.

Sve je očiglednije, iako još nije potvrđeno, da Ukrajinci koriste svoju najnoviju eksplozivnu bespilotnu letelicu – "raketni dron" Paljanica na mlazni pogon – za ove razorne napade.

"U napadu u sredu detonirano je 30.000 tona eksplozivnih sredstava, što znači 750.000 granata. Ako pogledamo prosečno borbeno delovanje, Ruska Federacija ispaljivala je 10.000 granata nedeljno. Dakle, to je zaliha municije za dva do tri meseca. Kao rezultat ovog napada, Rusija je pretrpela gubitke u municiji i videćemo utiecaj tih gubitaka na frontu sledećih nedelja", rekao je pukovnik Ants Kiviselg, načelnik obaveštajnog centra estonskih obrambenih snaga.

Prema procenama Ukrajinaca, u ova tri napada Rusija je izgubila ukupno oko 60.000 tona u projektilima i raketama.

Razneli skladište u kom su se nalazili Iskanderi i severnokorejski projektili

Prema ukrajinskom glavnom štabu, skladište u Tihorecku "jedna je od tri najveće okupacijske baze za skladištenje municije i jedna je od ključnih u logističkom sastavu ruskih trupa."

Glavni štab je procenio da je 2000 tona municije, uključujući metke proizvedene u Severnoj Koreji, bilo u skladištu Tihoreck kada su dronovi napali. Visoka vatrena kugla nastala usled udara potvrđuje tu procenu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading