Rusija napada
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

U komandnom centru 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine vladala je napetost dok su ekrani prikazivali uznemirujuće snimke sa istočnog fronta. Ruske kamikaze dronovi, klizeće bombe i neprijateljska vozila koja se približavaju ukrajinskim položajima oslikavali su mračnu sliku tekućeg sukoba. Komandant, Feniks, izrazio je frustraciju situacijom, ističući intenzitet ruske ofanzive.

Ukrajinska odluka o preusmeravanju snaga za iznenadni upad u rusku oblast Kursk imala je značajne strateške implikacije. Dok je otkrila ranjivosti Rusije, istovremeno je dovela do gubitka ključnih teritorija na istoku Ukrajine, uključujući kritične gradove Pokrovska i Mirnohrada. Potencijalni pad ovih gradova u ruke ruskih snaga ne samo da bi ugrozio ukrajinsku odbranu već i ojačao strateški položaj Rusije u regionu.

 

 


Ruske snage su prilagodile svoje taktike, udaljavajući se od masovnih tenkovskih ofanziva i fokusirajući se na pokretne, manje jedinice. Ova promena strategije, zajedno sa korišćenjem kamikaze dronova i klizećih bombi, postavila je nove izazove za ukrajinsku vojsku. Uticaj ovih taktika bio je očigledan u eskalirajućoj opasnosti oko Pokrovske, gde je civilno stanovništvo suočeno sa sve većim pretnjama i logističkim izazovima.

Produženo angažovanje ukrajinskih trupa bez adekvatne rotacije, uz kašnjenja u primanju zapadne vojne podrške, stavilo je ogroman pritisak na ukrajinske snage. Nedostatak adekvatnih defanzivnih pozicija i ranjivost trupa na otvorenim poljima doprineli su poteškoćama sa kojima se suočavala ukrajinska vojska. Frustracija komandanta situacijom bila je očigledna, odražavajući rastuće brige u redovima.

 

 

 

 


Dok je sukob trajao, i ukrajinske i ruske snage pretrpele su značajne gubitke. Dok je ukrajinski komandant istakao teške gubitke na ruskoj strani, neprestani priliv novih regruta ublažio je uticaj ovih gubitaka na ruske snage. Produženi karakter sukoba postavljao je pitanja o održivosti visokih stopa gubitaka za obe strane.

Usred mračne procene situacije, postojale su bojazni o potencijalnom uništenju i eventualnoj okupaciji Pokrovske u narednih nekoliko meseci. Kombinacija evoluirajućih ruskih taktika i pritiska na ukrajinske snage naslikala je mračnu perspektivu za budućnost grada.

 

 

(Alo/Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading