Ugljedar
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruske snage na istoku Ukrajine ostvarile su najbrži napredak u poslednje dve godine u avgustu, uprkos ukrajinskom upadu u Kursk, koji je pokušao da primora Moskvu da povuče trupe.

Ruski predsednik Putin rekao je da je primarni taktički cilj Rusije da zauzme ceo region Donbasa. Ruske snage su 17. septembra zauzele Ukrainsk i sada su ušle u grad Ugljedar, oko 80 kilometara južno od Pokrovska.

- Ruske jedinice su ušle u Ugljedar, počela je oluja - rekao je ukrajinski proruski vojni bloger Jurij Podoljak, a nekoliko proruskih blogera je potvrdilo napad.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage porazile ukrajinske jedinice na više mesta, uključujući Ugljedar, i da su poboljšale njihove taktičke pozicije.

Na video snimku u ruskim državnim medijima vidi se Ugljedar, grad koji je pre rata imao više od 14.000 stanovnika, a sada je pod teškim artiljerijskim i vazdušnim bombardovanjem.

- Ugljedar se nekada lako branio jer se nalazi na brdu. Ali dolaskom navodnih vazdušnih bombi, neprijatelj je uspeo da ga uništi, kaže Andrij Kovalenko iz Centra za suzbijanje dezinformacija.

- Navođene avio-bombe i avijacija omogućavaju kretanje neprijateljske pešadije, dodaje on.

Ukrajinski analitičari Telegrama tvrde da ruske trupe pokušavaju da opkole Ugljedar i da ga gađaju artiljerijom i navođenim bombama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading