BAJDEN NAJAVIO AKCIJU SAD ZA PODRUŠKU UKRAJNI "Niste sami u ovoj borbi"
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Bajden, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen okupili su se sa drugim svetskim liderima na marginama Generalne skupštine UN da bi izrazili snažno jedinstvo u podršci Kijevu, preneo je Rojters.

"Posvećeni smo tome da Ukrajini pružimo resurse koji su joj potrebni da ponovo bude jača nego ranije... Niste sami u ovoj borbi", rekao je Bajden objavljujući zajedničku deklaraciju podrške oporavku i obnovi Ukrajine.

Bajden i Zelenski treba bi da se sastanu sutra u Beloj kući.

U svom obraćanju, Zelenski je pomenuo američki Maršalov plan za obnovu Evrope nakon Drugog svetskog rata i rekao da se danas postavljaju temelji za sličnu arhitekturu oporavka.

Zajedničku deklaraciju podržava više od 30 zemalja, uključujući Grupu sedam (G7).

U kopiji deklaracije koju je distribuirala Bela kuća navodi se da je Rusija prema međunarodnom pravu dužna da plati štetu koju je prouzrokovala u Ukrajini.

"Ponovo potvrđujemo da će, u skladu sa svim važećim zakonima i našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostati nepokretna sve dok Rusija ne okonča agresiju i plati štetu koju je nanela Ukrajini", navodi se u deklaraciji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kiki

26.09.2024 13:31

Bajden salje silu da pokupi labaratirije u kojima se razvijao program za unistenje Slovena???