fab-3000
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Američki obaveštajci veruju da bi Rusija mogla da preduzme ozbiljne mere kao odgovor na odluku zapadnih zemalja da dozvole ukrajinskoj vojsci da napadne Rusku Federaciju, prenosi "Njujork tajms", pozivajući se na izvore.

Obaveštajci SAD umanjuju uticaj koji upotreba raketa dugog dometa može da ima na sukob, s obzirom da Ukrajina ima ograničen broj ovog oružja i da se ne zna koliko će takvog naoružanja zapadni saveznici moći da joj obezbede.

Pritom, sagovornici američkog lista su oprezni prema ovoj odluci jer se njene posledice ne mogu proceniti, s obzirom na to da najbliži savetnici američkog predsednika Džozefa Bajdena veruju da će odgovor Rusije biti "smrtonosan".

Možda je to razlog zbog kojeg je Bajdenu bilo tako teško da donese ovu odluku.

Naime, već neko vreme zapadni zvaničnici razmatraju da li da ukrajinskoj vojsci ukinu zabranu na korišćenje oružja dugog dometa za udare na Rusku Federaciju, s obzirom na to da je Moskva jasno stavila do znanja da bi to bilo prelaženje njenih crvenih linija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je govoreći o tome objasnio da se ne radi o zabrani ili dozvoli, već činjenici da ukrajinska vojska nije sposobna da sama koristi takvo oružje, što znači da će ga upotrebljavati uz pomoć NATO-a i vojske SAD, i to koristeći zapadne obaveštajne podatke dobijene pomoću satelita, kojima Ukrajina ne raspolaže.

Kako je naglasio, dozvola za korišćenje oružja velikog dometa za napade na rusku teritoriju značila bi neposredno učešće Zapada, a ta činjenica značajno menja samu suštinu sukoba. Rusija može da promeni taktiku shodno "pretnji sa kojom se suočava", poručio je Putin.

Pritom, predsednik Rusije je prethodno na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju istakao da će se, prema ažuriranoj verziji ruske nuklearne doktrine, agresija nenuklearne države uz učešće nuklearne smatrati njihovim zajedničkim napadom na Rusiju. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading