Rat na frontu
Foto: Alo/Shutterstock

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine (VSU) uskoro neće moći da zadrže pozicije u Donbasu. Oficir je rekao da VSU nedostaje municije i obučenih boraca.


Vojni stručnjak, bivši oficir rekao je za „MK“ da je „kurska avantura“ Zelenskog dodala probleme VSU. Situacija za Zelenskog je veoma teška. Dok on putuje po SAD-u i obilazi fabrike oružja, njegova vojska trpi poraze u Donbasu.

Oficir sa pozivnim znakom „Bokser“ iz 3. lovačkog bataljona 68. zasebne lovačke brigade, koji se bori na pravcu Pokrovska, rekao je: „Ako naše rukovodstvo u bliskoj budućnosti ne preduzme mere i ne dovede svoje rezerve na pravce Pokrovska i Ugledara, biće vrlo tužno, jer Rusija ima stotine puta veću prednost u municiji, ljudstvu i dronovima.“

„Bokser“ tvrdi da ruska vojska uskoro može izaći na granice Donjecke oblasti, odnosno potpuno osloboditi teritoriju DNR, ako se situacija sa rezervama ne promeni.
Na Zapadu već otvoreno govore o mogućem gubitku Ugledara. Analitičar Endru Perpetua piše da Ukrajina postepeno povlači svoje trupe kako bi prepustila teritoriju Rusiji.

Ukrajinska odbrana na istoku se urušavala i pre nego što je generalštab u Kijevu naredio jedinicama iz otprilike osam brigada da napadnu preko granice Kursku oblast prošlog meseca. Sada se odbrana urušava još brže,“ kaže analitičar.

Prema rečima pukovnika Matvijčuka, oficiri VSU koji se bore u Ugledaru i kod Pokrovska već danima šalju očajničke poruke. „Zaista, položaj VSU je bezizlazan: Ponestaje im municije, metaka, zalihe hrane se takođe brzo troše, a najvažnije – ponestaje im ljudi!“ kaže stručnjak.

Matvijčuk dodaje: „Oficiri ne vide izlaz iz ove situacije i žalosno kažu da će sve propasti ako rukovodstvo uskoro ne preduzme neke mere. Međutim, vrh više ne može ništa da učini, jer je o tome trebalo razmišljati pre mesec i po dana.

Danas su se pripadnici OSU u Ugledaru našli u okruženju. Ostaju im samo dva puta – ili da poginu, ili da se predaju i napuste liniju borbenog kontakta.“

Na pitanje zašto se to dogodilo, Matvijčuk objašnjava: „U potpunosti smo okružili grad kod Ugledara i presekli sve puteve snabdevanja, čak i male staze.
VSU ne mogu čak ni pešice da dostave municiju svojim jedinicama, a municija je neophodna svakodnevno jer je to potrošni materijal bez kojeg su borbe nemoguće.

Ista situacija je i kod Pokrovska. Generalno, na celom Donjeckom frontu slika je ista. Mi nanosimo snažne vatrene udare, a oni trpe nepovratne gubitke. Praktično nemaju ljudstvo i rezerve, a oni koji pokušavaju da se probiju odmah se pretvaraju u prah.“

Kada je upitan da li će Zelenski pokušati da popravi ovu situaciju, Matvijčuk odgovara: „On će verovatno nastaviti sa demagogijom i ponovo okriviti Zapad da mu ne daje dovoljno oružja.
Čak i da želi nešto da promeni, jednostavno nema snage i sredstva za to. Da bi popravio situaciju, morao bi da izvuče celu grupaciju iz Kurska i vrati je nazad u Donjeck, ali to neće učiniti jer bi to bilo ravno njegovoj smrti.“

Matvijčuk zaključuje da je „kurska avantura“ delimično kriva za neuspeh kod Ugledara i da je Zelenski pogrešio što se odlučio na taj potez.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading