SAD PLANIRA SLANJE MOĆNIH RAKETA UKRAJINI! - Rusija u opasnosti!
Foto: Printscreen

Bela kuća je otvorena za mogućnost slanja krstarećih projektila dugog dometa JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) Ukrajini, što bi moglo značajno poboljšati položaj Ukrajinaca u sukobu sa Rusijom. Zvaničnici vlade Džoa Bajdena otkrili su da još nije doneta konačna odluka o slanju JASSM-a, ali Pentagon trenutno "radi na složenim detaljima".

Isporuka ovih projektila Ukrajini mogla bi drastično da promeni strateški okvir sukoba, stavljajući veći deo Rusije u domet moćnih, precizno navođenih projektila, naročito kada Ukrajina počne da koristi nekoliko desetina najavljenih F-16, od kojih svaki može nositi dve ovakve krstareće rakete.

Projektili nevidljivi za PVO

Vojni analitičari smatraju da bi uvođenje projektila JASSM, koji su nevidljivi za protivraketnu odbranu i mogu da pogode dalje od većine drugih projektila u trenutnom vojnom inventaru Ukrajine, ozbiljno otežalo sposobnost Rusije da održava svoje ofanzivne operacije i potencijalno pružilo stratešku prednost ukrajinskim oružanim snagama. Lansiranje sa pozicija u blizini ukrajinske severne granice sa Rusijom moglo bi da im omogući da pogode vojne objekte čak do Voronježa i Brjanska, a na jugu napade na aerodrome ili pomorske objekte na Krimu.

Domet osnovne verzije JASSM-a je 370 kilometara i sadrži bojevu glavu od 450 kilograma. Ove specifikacije stavljaju ga u istu klasu kao i anglo-francuski projektil "Storm Shadow". Uticaj ovog oružja zavisi od toga hoće li Vašington dozvoliti da se ono koristi unutar Rusije. Vojni analitičar Filip O'Brajen objasnio je Radiju Slobodna Evropa da je za Ameriku najveći problem to što "SAD ne želi da tehnologija JASSM-a završi u pogrešnim rukama".

Oružje koje može da probije najbolju rusku odbranu

JASSM u ukrajinskim rukama značio bi da ta zemlja ima napredno napadno oružje koje može da probije najbolju rusku odbranu. To bi bio veliki problem za Rusiju, posebno kada je reč o ključnim ciljevima na Krimu, ali i glavnim vojnim skladištima, bunkerima, centrima za obuku, čak i ako se nalaze duboko iza linija fronta u Ukrajini. Nijedna bespilotna letelica dugog dometa, koju poseduje Ukrajina, nije ni približno tako precizna, niti poseduje sličnu razornu moć.

Međutim, velika briga u slučaju korišćenja JASSM-a u ukrajinsko-ruskom sukobu jeste mogućnost da neki od projektila eksplodiraju i padnu u ruke Rusima. To je neophodno izbeći po svaku cenu.

U američkoj vojnoj strategiji, u slučaju rata s Kinom, predviđa se masovna upotreba ovih projektila i u Vašingtonu ne žele da Kinezi i Rusi otkriju tehnološke karakteristike JASSM-a. Do sada to nisu mogli, jer su Amerikanci JASSM koristili u samo nekoliko napada na ISIL-ove trupe u Siriji pre desetak godina. Rešenje bi mogla biti isporuka starijih modela Ukrajini.

(Alo/Jutarnji.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading