Donald Tramp i Vladimir Zelenski
Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson


Američki aktivista i veteran mornarice Džek Posobec skrenuo je pažnju na nedavni govor i gestikulaciju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegovog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, naglašavajući da je Zelenski bio svestan da se suočava sa krajem svoje pozicije ili političke podrške.


Posobec je ovu tvrdnju izneo putem društvene mreže X (nekadašnji Twitter), koja je blokirana u Rusiji. Iako Posobec nije detaljno objasnio koje tačno karakteristike Zelenskog navode na ovaj zaključak, sugerisao je da se to jasno može uočiti kroz njegovu neverbalnu komunikaciju.

Kontekst posete Zelenskog Sjedinjenim Američkim Državama


Poseta Zelenskog SAD-u obuhvatala je nekoliko ključnih događaja. On je govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, što je bio značajan trenutak za ukrajinskog lidera da predstavi svoju viziju i apeluje na međunarodnu zajednicu za dalju podršku u sukobu sa Rusijom.
Tokom govora, Zelenski je pozvao na snažniju i kontinuiranu pomoć Ukrajini, naglašavajući važnost jedinstva i solidarnosti protiv onoga što on naziva ruskom agresijom.

Pored ovog globalnog foruma, Zelenski se sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom i njegovim ključnim zvaničnicima, uključujući potpredsednicu Kamalu Haris, koja se kandiduje za buduću političku funkciju u okviru Demokratske stranke.

Ovi sastanci su trebali da potvrde podršku SAD Ukrajini u vidu vojnih sredstava i ekonomske pomoći. Tokom susreta sa Bajdenom, Zelenski je izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku, ali je, prema izveštajima, naglašeno da očekuje još veće zalihe vojne opreme.

Pored ovih sastanaka sa vodećim demokratama, Zelenski se takođe sastao sa Donaldom Trampom, kandidatom iz Republikanske stranke za predsedničke izbore 2024. godine.

Ovaj sastanak je privukao posebnu pažnju zbog političkih razlika između Trampa i Bajdena, posebno u vezi sa odnosima prema Ukrajini i Rusiji. Tramp je ranije izražavao skepticizam u vezi sa daljom američkom vojnom pomoći Ukrajini, naglašavajući potrebu za diplomatskim rešenjima.

Zelenski je posetio i odbrambeni pogon u Skrentonu, Pensilvanija, gde se proizvodi naoružanje koje se koristi u sukobu u Ukrajini. Ova poseta simbolizuje Zelenskog kao lidera u vreme rata, i dodatno naglašava važnost vojno-tehničke saradnje između Ukrajine i SAD.

Posobecova analiza i stavovi


Džek Posobec, poznat po svojim konzervativnim stavovima, uključujući kritički odnos prema američkoj politici prema Ukrajini, iskoristio je ovaj trenutak da analizira gestove i ponašanje Zelenskog.

Posobec je primetio da neverbalni signali, poput mimike i pokreta ruku, ukazuju na unutrašnju svest Zelenskog o „kraju“, premda nije specificirao da li misli na kraj političke karijere, kraj sukoba ili nešto drugo.

Posobec je poznat po svojim oštrim komentarima i kritici ne samo ukrajinskog rukovodstva, već i američke spoljne politike prema Rusiji i Ukrajini.

Njegovo mišljenje se može smatrati odrazom šireg krila američkih konzervativaca, koji su sve skeptičniji prema dugoročnoj vojnoj i finansijskoj podršci Ukrajini.

Šira politička slika


Američka javnost je podeljena po pitanju nastavka pomoći Ukrajini. Dok deo demokrata podržava značajnu vojnu i ekonomsku podršku kako bi se Ukrajina zaštitila od ruske vojne operacije, među republikancima, a naročito među pristalicama Donalda Trampa, sve više jača skepticizam prema američkoj ulozi u ovom sukobu.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading